Crisi sanitària global

Milers de persones surten al carrer a França contra el «passi sanitari» de Macron

El Govern francès ha imposat la certificació de vacunació per entrar en bars i restaurants

A1-119326413.jpg

A1-119326413.jpg / SAMEER AL-DOUMY / AFP (AFP)

1
Es llegeix en minuts

Milers de persones han sortit al carrer aquest dissabte a França per protestar contra les noves mesures anunciades pel Govern del president, Emmanuel Macron, contra la pandèmia de coronavirus. Les marxes, que han tingut lloc a les principals ciutats del país, com París, Marsella, Lió, Montpeller, Nantes i Rennes, entre d’altres, han sigut convocades després que l’Executiu imposés la vacunació de tots els treballadors sanitaris i l’ús d’un certificat sanitari per a la realització de determinades activitats.

Notícies relacionades

La policia estima que més de 100.000 persones s’han afegit a les manifestacions malgrat el risc que suposa de contagiar-se de Covid. A París, la capital, s’han registrat enfrontaments amb les forces de seguretat, cosa que ha portat els agents a fer ús de gasos lacrimògens contra els manifestants en diversos punts de la ciutat. A més, segons informacions del diari Le Figaro, diversos agents han sigut atacats amb projectils. Els manifestants, que asseguren que les protestes van dirigides contra l’obligatorietat d’haver de presentar un certificat Covid i no tant contra la vacunació per si mateixa, han lamentat que aquesta mesura suposi un «menyspreu» envers les «llibertats democràtiques».

No obstant, la mesura va ser sotmesa divendres a votació al Parlament, on va comptar amb el recolzament de 117 diputats –davant 86 que hi van votar en contra–. Tal com indica la norma, caldrà demostrar la vacunació per acudir a bars i restaurants. Després de sortir des de la plaça de la Bastilla seguint la iniciativa dels Armilles Grogues, els assistents han rebutjat l’anomenat «passi sanitari» de Macron, que busca amb aquesta mesura incentivar la vacunació entre els més reticents. A Marsella, d’altra banda, milers de persones han avançat pels principals carrers de la ciutat al crit de «llibertat». «La llibertat no s’injecta», han assenyalat alguns manifestants