Llarg litigi

Farmacèutiques dels EUA ofereixen pagar 26.000 milions per la crisi dels opioides

  • Els demandants, entre els quals 44 estats, tenen un termini de 30 dies per decidir si accepten la proposta

zentauroepp49559462 opiaceos190826223741

zentauroepp49559462 opiaceos190826223741 / Keith Srakocic

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’empresa farmacèutica Johnson & Johnson i tres distribuïdores de medicaments han arribat a un acord temptatiu per pagar 26.000 milions de dòlars i tancar així les demandes en contra seu per l’epidèmia d’opioides que han patit els EUA en els últims anys. L’acord, els detalls del qual es divulgaran aquesta setmana, posarà fi a un litigi de més de dos anys amb els governs de 44 estats i moltes altres jurisdiccions si tots aquests demandants accepten la proposta.

L’acord, que involucra també les distribuïdores d’opioides AmerisourceBergen, Cardinal Health i McKesson, comprèn, a més 1.000 milions de dòlars més en la resolució d’algunes querelles de l’estat de Nova York, segons indica el diari ‘The Wall Street Journal’. Els 26.000 milions de l’acord inclouen 21.000 milions de dòlars a pagar per part de les distribuïdores i 5.000 milions de dòlars que correrien a compte de Johnson & Johnson.

Entre 1999 i 2019, gairebé mig milió de persones van morir als Estats Units per sobredosi d’opioides obtinguts sota recepta mèdica o de manera il·legal, i els governs estatals i municipals han estat negociant compensacions per més de dos anys.

Un mes per acceptar l’oferta

Els demandants inclouen els governs de 44 estats, que tindran un termini de 30 dies per decidir si accepten l’oferta, la qual cosa requerirà una gestió per convèncer els governs dels seus municipis que van incórrer en despeses per lidiar amb l’epidèmia d’opioides.

A més dels estats, entre els demandants hi ha milers de comunitats, ciutats, comtats, tribus d’indígenes nord-americans i altres jurisdiccions, que han lluitat durant anys en els litigis contra els fabricants i distribuïdors d’opioides.

Notícies relacionades

‘The Washington Post’ explica que almenys 44 estats, el 95% de les ciutats, comtats i altres demandants, i el 90% de les jurisdiccions no litigants han de firmar el pacte per rebre una porció de les compensacions. «No obstant, l’acord temptatiu és el més a prop que aquesta prolongada batalla legal ha estat d’arribar a una conclusió», afegeix el diari, que cita informants familiaritzats amb l’acord.

Segons el Centre Nacional d’Estadístiques de Salut dels EUA, el 2020 van morir més de 93.000 persones per sobredosi de medicaments al país, un increment del 30 respecte a la xifra de l’any anterior, que ja havia sigut un rècord. D’aquestes morts, 69.710 es van atribuir a la sobredosi d’opioides.