Crisi sanitària global

Un exassessor de Johnson l’acusa de no ordenar un segon tancament perquè les víctimes eren més grans de 80 anys

Dominic Cummings atribueix al primer ministre l’argument que «no es pot matar l’economia perquè estiguin morint persones octogenàries»

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament’s Parliamentary Recording Unit (PRU) shows former number 10 special advisor Dominic Cummings speaking at a committee hearing in Portcullis house in London on May 26, 2021. (Photo by Handout / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT  AFP PHOTO / PRU  - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament’s Parliamentary Recording Unit (PRU) shows former number 10 special advisor Dominic Cummings speaking at a committee hearing in Portcullis house in London on May 26, 2021. (Photo by Handout / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT AFP PHOTO / PRU - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS / AFP

2
Es llegeix en minuts

L’exassessor de Boris Johnson, Dominic Cummings, ha llançat un nou atac contra el primer ministre britànic, a l’afirmar que el líder conservador va ser reticent a ordenar un segon tancament perquè els morts tenien més de 80 anys.

Després d’un llarg atac a Boris Johnson en el seu blog, a Twitter i durant una audiència de set hores davant una comissió parlamentària fa dos mesos, Dominic Cummings, que va deixar Downing Street la tardor passada enmig de lluites internes, va concedir una llarga entrevista a la BBC, que es va emetre dimarts a la nit. En un extracte de l’entrevista, Dominic Cummings afirma que la tardor passada Boris Johnson es va resistir als consells dels científics i de l’oposició laborista d’ordenar una segona contenció perquè considerava que «les contencions no funcionen» i que «les persones que estan morint són totes essencialment més grans de 80 anys i no es pot matar l’economia només perquè la gent estigui morint amb més de 80 anys».

L’exassessor cita missatges de WhatsApp del seu excap, en els quals aquest afirmava que l’edat mitjana de les víctimes de Covid, «82-81 anys per als homes, 85 per a les dones», estava «per sobre de l’esperança de vida».

Visita a la Reina

Boris Johnson acabaria ordenant un segon tancament d’un mes al novembre, seguit d’un tercer tancament de diversos mesos el gener, a causa de l’explosió de casos provocats per la variant alfa. La major part de les últimes restriccions es van aixecar dilluns a Anglaterra, incloent-hi l’obligació de portar mascareta.

Segons Dominic Cummings, Boris Johnson volia visitar la reina Isabel II el 18 de març del 2020, cinc dies abans del primer tancament, com feia cada setmana, quan el Govern recomanava evitar el contacte amb els avis.

Notícies relacionades

«Li vaig dir: ‘Hi ha gent en aquesta oficina que s’està aïllant, tu pots tenir el coronavirus, jo puc tenir el coronavirus, no pots anar a veure la Reina’», va relatar Dominic Cummings. «Li vaig dir: ‘Si li contagies el coronavirus i es mor, què ets... No pots fer això, no pots córrer aquest risc, és una completa bogeria’», va prosseguir, abans d’explicar que Boris Johnson se’n va adonar i va desistir.

Downing Street va negar a la BBC que existís tal escenari i va dir que «des del començament de la pandèmia, el primer ministre ha pres les mesures necessàries per protegir vides» basant-se en «el millor assessorament científic». Amb més de 128.700 morts, el Regne Unit és un dels països més afectats per la pandèmia a Europa.