Culpable

Un jutge dels EUA dicta la primera condemna de presó per assaltar el Capitoli

  • Hodgkins, resident a Florida i que durant l’assalt va entrar al Senat portant una bandera de Trump, va dir en l’audiència que s’havia deixat portar per l’entusiasme de la multitud

Un jutge dels EUA dicta la primera condemna de presó per assaltar el Capitoli
1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Un tribunal federal va dictar aquest dilluns la primera condemna de presó per l’assalt al Congrés dels Estats Units el passat 6 de gener, a l’ordenar l’empresonament per vuit mesos d’un dels processats per aquest succés, que s’havia declarat culpable.

El condemnat és Paul Allard Hodkings, un dels centenars de simpatitzants de l’expresident Donald Trump que aquell dia van irrompre en el Congrés en un intent per impedir la sessió formal de ratificació dels resultats de l’elecció presidencial el novembre del 2020. El Departament de Justícia continua la investigació i prepara el processament de centenars de persones identificades com a participants en l’acte sediciós.

Hodgkins, resident a Florida i que durant l’assalt va entrar al Senat portant una bandera de Trump, va dir en l’audiència que s’havia deixat portar per l’entusiasme de la multitud.

«Si hagués tingut idea que la protesta escalaria com ho va fer, mai m’hauria aventurat» a continuar, va dir, a més de reconèixer que entrar al Capitoli va ser «una decisió estúpida» per la seva part».

«Culpable»

L’acusat es va declarar culpable d’un càrrec d’obstrucció en un tràmit oficial, un delicte pel qual podria haver rebut una sentència de fins a 20 anys a la presó. Amb aquest reconeixement de culpa, els fiscals van retirar altres càrrecs, inclosos el d’ingrés no autoritzat a un edifici restringit, i la conducta desordenada.

La fiscalia havia recomanat un empresonament de 18 mesos tenint en compte que el processat havia acceptat la seva responsabilitat pels seus actes el 6 de gener, i que no obstant va participar voluntàriament en l’assalt. El jutge federal Randolph Moss, al dictar la seva sentència, va valorar el penediment expressat per Hodkings, però va qualificar els esdeveniments del 6 de gener com a «esgarrifosos».

Notícies relacionades

«Allò no va ser, en cap sentit, una protesta», va afegir el jutge. «Va ser un assalt a la democràcia. Va deixar una taca que es mantindrà en tots nosaltres, en el país, per anys i anys».

La fiscal assistent, Mona Sedky, va dir que si bé Hodgkins no es va involucrar directament en algun acte violent, va anar juntament amb altres que sí que van participar en el que ella va descriure com «el saqueig de la Casa del Poble».