Llei al Congrés

El govern dels EUA no obligarà els periodistes a revelar les seves fonts

  • La nova regla també s’aplica a la difusió d’informació classificada

  • Als Estats Units, la filtració d’informació confidencial és il·legal i els fiscals federals podrien emetre ordres de registre per rastrejar la font

El govern dels EUA no obligarà els periodistes a revelar les seves fonts
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland, va prohibir dilluns utilitzar ordres o citacions judicials per forçar els periodistes a revelar les seves fonts, tret de limitades excepcions, revertint el rumb després de revelacions d’esforços d’aquesta naturalesa liderats pel govern de Donald Trump.

«El Departament de Justícia ja no utilitzarà el procés legal obligatori a fi d’obtenir informació o registres de membres dels mitjans de comunicació relacionats amb les seves activitats de recopilació de notícies», va escriure Garland en una directiva als fiscals federals.

La nova regla també s’aplica a la difusió d’informació classificada, va dir.

No obstant, hi ha algunes excepcions: si se sospita que el periodista ha comès un acte il·legal, per exemple, tràfic d’informació privilegiada, o ha utilitzat un mètode prohibit, com la intrusió en sistemes protegits; o si és per evitar la comissió d’un fet greu, com segrestos o atemptats.

Llei al Congrés

Per assegurar que la mesura perduri en el temps, Garland també va sol·licitar als seus serveis que revisin totes les normes relacionades amb els periodistes a fi de promoure l’aprovació d’una llei al Congrés.

Aquesta directiva del govern demòcrata de Joe Biden es produeix després de la revelació d’una batalla legal entaulada en secret per l’administració del seu antecessor Trump per obtenir els correus electrònics dels reporters del ‘New York Times’ a fi d’identificar les seves fonts.

Notícies relacionades

La cadena CNN també va informar que el govern de l’expresident republicà havia buscat i obtingut en secret els registres telefònics i de correu electrònic d’un dels seus corresponsals. Als Estats Units, la filtració d’informació confidencial és il·legal i els fiscals federals podrien emetre ordres de registre per rastrejar la font. Governs republicans i demòcrates han emès citacions contra periodistes en el passat.

Després d’un escàndol el 2013, l’administració demòcrata de Barack Obama va crear noves regles i va imposar la necessitat d’obtenir llum verda d’alts funcionaris del Departament de Justícia per a qualsevol mandat contra periodistes, però sense renunciar a la pràctica.

Temes:

Estats Units