50.000 afectats

Periodistes, polítics i activistes de tot el món han sigut espiats amb un programa israelià

  • Una investigació de diversos mitjans de comunicació revela un abús generalitzat i continuat del programa Pegasus

Periodistes, polítics i activistes de tot el món han sigut espiats amb un programa israelià
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Activistes en defensa dels drets humans, periodistes, figures religioses, sindicalistes i advocats de tot el món han sigut espiats a través del programa Pegasus, un sofisticat sistema de ciberespionatge dissenyat per perseguir criminals i terroristes que la companyia NSO Group ven «exclusivament» a governs de tot el món.

Segons una investigació de ‘The Guardian’, ‘Le Monde’, ‘Süddeutsche Zeitung’ i ‘The Washington Post’, entre 16 mitjans més i amb l’ajuda d’Amnistia Internacional i l’organització francesa sense ànim de lucre Forbidden Stories, hi ha hagut un abús generalitzat i continuat d’aquest ‘software’ que intervé en dispositius mòbils per poder extreure missatges, fotografies i correus electrònics, així com gravar trucades.

Els mitjans de comunicació esmentats han tingut accés a una filtració massiva d’informació amb més de 50.000 números de telèfon que previsiblement han sigut objecte d’aquestes pràctiques d’espionatge. L’anàlisi de 67 dels dispositius de la llista filtrada revela que més de la meitat –en concret, 37– tenien restes del programa espia.

Els afectats

D’aquests números, els autors de la investigació van ser capaços d’identificar 1.000 persones que viuen en 50 països de tot el món. Entre ells, figuren diversos membres de famílies reials àrabs, almenys 65 alts càrrecs d’empreses, 85 activistes de drets humans, 189 periodistes i més de 600 polítics i funcionaris governamentals, inclosos caps d’Estat i de Govern, ministres i diplomàtics.

Entre els països detectats figuren l’Azerbaidjan, Bahrain, el Kazakhstan, Mèxic, el Marroc, Ruanda, l’Aràbia Saudita, Hongria, l’Índia i els Emirats Àrabs Units.

Els mitjans de comunicació no han pogut esbrinar quin era exactament l’objectiu de la llista, ni qui va crear el llistat ni quants dels telèfons van ser objecte d’espionatge.

NSO Group assegura que ven el programa a 60 agències militars, policials i d’intel·ligència a 40 països, sense identificar quins, i que examina rigorosament els registres dels seus clients abans de permetre’ls l’ús de la seva eina.

Pegasus va saltar a les portades dels mitjans de comunicació per primera vegada el 2016 quan el prestigiós Citizen Lab de la Universitat de Toronto va descobrir vulnerabilitats en l’iOS, el sistema operatiu mòbil d’Apple. Més tard, el 2019, 1.400 persones, entre elles diversos polítics catalans, van ser víctimes de l’espionatge de Pegasus, que va aprofitar una vulnerabilitat de WhatsApp per infiltrar-se als telèfons.

Notícies relacionades

La investigació actual revela que Pegasus es va intentar infiltrar al telèfon Android de Hanan Elatr, la que va ser una de les dones de Khashoggi, just sis mesos abans de la seva mort. No se sap si aquests intents d’espionatge van tenir èxit.

A més, el telèfon de la que va ser posteriorment la seva promesa, Hatice Cengiz, va ser infiltrat pel ‘software’ espia només uns dies després que morís, segons la investigació publicada avui.

Temes:

Espionatge