Vacunació obligatòria

Milers de manifestants a França contra la «dictadura sanitària»

  • Les noves mesures, anunciades pel president francès, Emmanuel Macron, el dia 12 passat, volen incentivar la vacunació per combatre l’expansió de la variant delta

Milers de manifestants a França contra la «dictadura sanitària»

afp

1
Es llegeix en minuts

Diversos milers de persones s’han manifestat aquest dissabte a les principals ciutats de tot França contra la «dictadura sanitària», com anomenen les últimes mesures del Govern per frenar la pandèmia de coronavirus.

Aquestes mesures, entre les quals destaquen l’obligatorietat que els sanitaris es vacunin i l’exigència de tenir passaport sanitari (vacunació completa o test negatiu) per accedir a un important nombre d’activitats socials, seran aprovades dilluns pel Consell de Ministres i dimecres es debatran a l’Assemblea Nacional.

Amb crits i cartells que denunciaven el que consideren una «dictadura sanitària», demanant «deixeu en pau el meu cos» o «llibertat» o denunciant que «la Covid mata la democràcia», els manifestants van desfilar per mostrar el seu descontentament.

Armilles grogues

A París, una manifestació es va congregar a la zona de la plaça del Louvre i es va dirigir cap al Ministeri de Sanitat. Una altra concentració va ser convocada a la capital pel petit partit ultradretà Els Patriotes.

En moltes manifestacions van ser visibles persones amb les armilles grogues de les violentes protestes del 2018-19 contra el Govern i, tot i que no hi va haver incidents, algunes, sobretot a la capital, van ser vigilades per un fort contingent d’antiavalots de la Gendarmeria.

Les manifestacions van seguir les que van tenir lloc el dia 14 passat, la festa nacional de França, que van reunir unes 17.000 persones. «Entenc els reticents que es manifesten, però crec que cal convèncer, tant sí com no, tots els nostres conciutadans perquè es vacunin», ha afirmat avui el primer ministre francès, Jean Castex, en un desplaçament a Anglet (Pirineu Atlàntic). «La línia és clara: hem de vacunar-nos», va reiterar el cap del Govern.

Vacunació prioritària

Les noves mesures, anunciades pel president francès, Emmanuel Macron, el dia 12 passat, volen incentivar la vacunació per combatre l’expansió de la variant delta, que ja suposa més del 67% de tots els nous contagis detectats a França.

Notícies relacionades

L’objectiu del Govern és evitar que una nova onada de la pandèmia afecti el país i obligui a nous tancaments, amb les conseqüències negatives consegüents per a l’economia.

Després de l’anunci de Macron, prop de dos milions de cites per rebre vacunes es van concertar en menys de 24 hores a tot el país, i ahir divendres es va batre el rècord nacional de dosis inoculades un sol dia, gairebé 800.000.