Immigració als Estats Units

Un jutge de Texas prohibeix que s’expedeixin més permisos DACA

  • Andrew Hanen considera que la creació del programa va ser il·legal, però rebutja qualsevol «acció de deportació» contra els beneficiaris

Un jutge de Texas prohibeix que s’expedeixin més permisos DACA

EFE

4
Es llegeix en minuts
EFE

Un jutge federal de Texas va dictaminar aquest divendres que el programa d’Acció Diferida per als immigrants Arribats en la Infància (DACA) va violar la llei nord-americana quan es va crear i va prohibir concedir nous permisos sota aquest marc. El jutge de districte a Texas Andrew Hanen es va posar del costat d’un grup d’estats, liderats per Texas, que va demanar el final al programa argumentant que va ser creat il·legalment el 2012 per l’expresident Barack Obama (2009-2017). La decisió arriba gairebé set mesos després que Hanen escoltés els arguments de les parts en aquesta demanda encapçalada pel fiscal general de Texas, Ken Paxton, contra el benefici federal, que empara actualment més de 650.000 joves indocumentats i que estava obert a nous sol·licitants. En la seva conclusió, Hanen va dir que el Departament de Seguretat Nacional (DHS) va violar una llei administrativa amb la creació de DACA i la seva operació continuada.

El jutge va estar d’acord amb una part de les demandes de Texas, presentada el 2018, al costat de vuit estats republicans més i va negar les sol·licituds dels defensors del programa, encapçalats pel Fons Mèxic Americà per a l’Educació i la Defensa Legal (MALDEF), que representa els immigrants en aquest cas. A l’escrit de 77 pàgines, Hanen es va referir a una decisió presa per ell mateix el 2015 quan va resoldre en contra d’un programa bessó i que buscava albergar els pares dels ‘somiadors’, però que mai va arribar a entrar en vigor per la resolució del jutge texà. També va citar la resolució del Tribunal Suprem de Justícia del 2018 sobre el programa, que va enderrocar les accions preses per l’expresident Donald Trump (2017-2021), per no seguir els mecanismes establerts a la llei quan va interrompre el 2017 DACA. No obstant, no va valorar la legalitat del programa.

Malgrat la seva resolució, Hanen va deixar clar que la seva decisió no requereix que el Govern Joe Biden prengui «cap acció de deportació o criminal en contra dels beneficiaris de DACA», i permetrà que es renovin les actuals empares migratòries, que donen un permís temporal de residència i treball per als seus beneficiaris. Segons l’opinió del jutge, «no seria just finalitzar de sobte un programa governamental que ha creat tan notable dependència».

El desafiament legal emprès per Paxton va ser recolzat pels estats d’Alabama, Arkansas, Kansas, Louisiana, Mississipí, Nebraska, Carolina del Sud i Virginia Occidental.

Urgeixen el Congrés dels EUA a emparar els ‘somiadors’

Dirigents demòcrates i grups d’activistes van criticar l’ordre de Hanen i van apressar el Congrés a donar un estatus migratori estable a milers de joves indocumentats que van arribar al país sent nens. Un dels primers en mostrar el seu recolzament als anomenats ‘somiadors’ va ser el governador de Califòrnia, el demòcrata Gavin Newsom, qui va dir que aquests joves representen «el millor» del que els Estats Units són com a «nació» i, per això, el Congrés els ha d’oferir un nou sistema migratori que els obri «un camí clar cap a la ciutadania».

També de Califòrnia és el senador federal Alex Padilla, qui aquesta setmana es va mostrar confiat en l’èxit de la tàctica demòcrata per intentar evitar l’obstruccionisme i incorporar aquest mateix any l’accés a la ciutadania per a milions d’immigrants, inclosos els ‘somiadors’ en una llei pressupostària general. «És més important que mai que el Congrés actuï per protegir els somiadors i proporcionar un camí cap a la ciutadania», va dir a Twitter. Padilla forma part del Caucus Hispà del Congrés (CHC), que reuneix congressistes demòcrates i que després de conèixer la resolució del jutge Andrew Hanen van lamentar que els «somiadors» han viscut als «llimbs durant massa temps» i van afirmar que al Capitoli s’han d’aprovar «proteccions permanents» per a aquests joves, que haurien de tenir accés, segons la seva opinió, a la ciutadania. Un dels integrants del CHC, el representant per Texas Joaquín Castro, va qualificar de «terrible» la decisió.

Notícies relacionades

Una demanda similar a la del CHC va sortir de l’Aliança de Presidents en Educació Superior i Immigració, que inclou un centenar de presidents d’universitats de tota la nació, que van considerar que la resolució de Hanen és un recordatori de la «necessitat urgent» d’una legislació que protegeixi de la deportació i de manera permanent als «somiadors», tal com fa DACA. Per part seva el grup llatí Coalició pels Drets Humans dels Immigrants de Los Angeles (CLOÏSSA) va apostar per la fórmula que han escollit aquesta setmana els demòcrates anomenada «reconciliació», que permetria una majoria simple per aprovar la via a la ciutadania per a emparats per DACA, l’Estatus de Protecció Temporal (TPS) i treballadors indocumentats considerats «essencials». Per la via ordinària serien necessaris almenys 10 vots republicans al Senat per aprovar els diferents projectes de llei que obririen una via a la ciutadania a milions d’immigrants, però existeixen seriosos dubtes que es pugui obtenir aquest número i evitar així el previsible bloqueig a aquestes mesures a la Cambra Alta.

Todd Schulte, president d’un altre grup de pressió, en aquest cas el format per grans empreses tecnològiques, FWD.us, va dir que la resolució és «profundament decebedora» ja que DACA ha transformat «centenars de milers de vides», i va instar el Congrés a actuar d’«immediat» per trobar una sortida migratòria estable per a aquests joves. «Avui ho deixa absolutament clar: només una solució legislativa permanent aprovada pel Congrés eliminarà la por i la incertesa amb les quals els beneficiaris de DACA s’han vist obligats a viure durant anys», va dir.