Violència sense precedents

El Govern afganès i els talibans reprenen les converses de pau a Doha

El Govern afganès i els talibans reprenen les converses de pau a Doha

KARIM JAAFAR

2
Es llegeix en minuts
EFE

El Govern afganès i els talibans s’han reunit aquest dissabte a Doha amb l’objectiu de reactivar les estancades negociacions de pau entre les dues parts, just quan el país passa un període de violència sense precedents per part dels insurgents.

La reunió intraafganesa ha començat aquest matí entre la delegació de l’Emirat i la delegació de Govern que va partir ahir de Kabul, segons va anunciar en un comunicat el portaveu de l’oficina política dels insurgents a Qatar, Naeem Wardak.

L’equip d’alt nivell del Govern està integrat pel cap del Consell per a la Reconciliació afganesa, Abdullah Abdullah; l’exvicepresident Mohammad Karim Khalili; l’exlíder de la resistència contra els soviètics Ata Mohammad Noor; i el ministre d’Estat per a la Pau, Sadat Mansoor Naderi, entre d’altres.

Abans de partir a Qatar, Abdullah va aclarir que la delegació d’alt nivell que encapçala per a la represa de les negociacions amb els talibans està autoritzada per prendre decisions en les converses de pau.

En aquest sentit, s’espera que les dues parts reprenguin els temes principals que fins ara han obstaculitzat el camí cap a la pau al país, entre les quals, l’alto el foc, l’alliberament de 7.000 presoners talibans de les presons del país i l’eliminació de noms dels talibans de la llista negra de l’ONU.

Objectiu «a punt de realitzar-se»

El principal negociador dels insurgents, el mul·là Baradar Akhund, va dir en un discurs que l’Afganistan ha mirat d’establir un sistema islàmic i sobirà durant les últimes quatre dècades, i que «el gran objectiu de la nació està a punt de realitzar-se».

Va afegir, a més, que les converses intraafganeses no han aconseguit fins ara «el progrés esperat» a causa d’alguns problemes, però que, tot i així, no s’ha «de perdre l’esperança i la fe en les converses».

Les negociacions entre el Govern afganès i els talibans per posar fi a dues dècades de conflicte al país van començar el setembre del 2020, però es van aturar al gener i, des d’aleshores, es van mantenir en punt mort mentre les dues parts es culpen mútuament per la falta de resultats.

Notícies relacionades

Els esforços per reiniciar les converses i produeixen enmig de la violència sense precedents en curs que viu l’Afganistan, després que els talibans augmentessin ràpidament els seus guanys territorials després de l’inici l’1 de maig de la retirada oficial de les tropes dels Estats Units i l’OTAN.

Durant aquests dos últims mesos, els talibans han capturat més de 130 centres de districte arreu del país, particularment al nord de l’Afganistan.

Temes:

Afganistan