La lluita contra el coronavirus

Els EUA alerten d’una «pandèmia de no vacunats»

  • El 99% dels morts per Covid són persones que no es van vacunar contra el virus

Els EUA alerten d’una «pandèmia de no vacunats»

HANNAH BEIER

2
Es llegeix en minuts
EFE

La Casa Blanca ha alertat aquest divendres que la crisi del coronavirus als EUA és ara una pandèmia de «persones no vacunades», en un moment que el Govern de Joe Biden pretén frenar la desinformació sobre la vacunació.

La directora dels Centres de Prevenció i Control de Malalties dels EUA (CDC, per les sigles en anglès), Rochelle Walensky, ha assegurat en una roda de premsa organitzada per la Casa Blanca que la situació actual «s’està convertint en una pandèmia de persones no vacunades». En aquest sentit, ha destacat que el 99% de les morts per Covid-19 als EUA són de persones no vacunades.

Per al coordinador de la resposta contra el coronavirus de la Casa Blanca, Jeffrey Zients, la solució està únicament en què més gent es vacuni. «Mentre que les persones completament vacunades tenen un alt grau de protecció contra malalties greus de la Covid-19, inclosa la variant delta, els no vacunats no estan protegits contra malalties greus, l’hospitalització i la mort», ha insistit.

La desinformació, «amenaça urgent»

Zients ha remarcat que la millor manera perquè augmenti el ritme de la vacunació és «combatre la desinformació». Les seves paraules arriben després que la màxima autoritat sanitària dels EUA, el cirurgià general Vivek Murthy, avisés de l’«amenaça urgent» que suposa la desinformació sobre la Covid-19, en un moment que els casos estan pujant i la taxa de vacunació s’ha estancat.

«La desinformació ens està costant els nostres éssers estimats, ens està costant vides», va lamentar en una roda de premsa Murthy, que ha perdut deu familiars per la malaltia. I va urgir les companyies tecnològiques i els gegants de les xarxes socials que canviïn els seus productes i software per evitar la difusió de dades falses, a més d’incrementar l’accés a fonts fiables que ofereixin dades i resolguin dubtes.

Notícies relacionades

El cirurgià general va evitar dirigir-se a una empresa en particular, però la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, va assenyalar directament Facebook perquè en aquesta xarxa social hi ha 12 perfils actius que estan causant el 65% de la desinformació sobre les vacunes.

Els casos de Covid als EUA van pujar un 11% la setmana passada i van registrar encara més increments a les zones del país on la vacunació no supera el 40%, segons els governamentals Centres de Control i Prevenció de Malalties (CDC, en anglès).