Retira els aranzels

Cuba deixa de limitar la importació privada d’aliments i medecines

  • L’illa pateix un greu desproveïment que s’ha vist agreujat per la pandèmia

Cuba deixa de limitar la importació privada d’aliments i medecines

EFE

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Els viatgers que arribin a Cuba podran portar menjar, productes d’higiene i medicaments sense límits a partir de la setmana que ve, va anunciar aquest dimecres el primer ministre, Manuel Marrero, en un moment d’extrema escassetat i malestar social que va fer detonar una inèdita onada de protestes en tot el país. La mesura excepcional, aprovada d’urgència amb una resolució del Ministeri de Finances i Preus, entrarà en vigor el proper dilluns i es mantindrà almenys fins al 31 de desembre, va anunciar el número dos de l’executiu presidit per Miguel Díaz-Canel.

L’anunci arriba després d’una sèrie de protestes en diverses localitats del país, les més greus en sis dècades, en les quals una part dels manifestants van expressar el seu descontentament amb el Govern per l’escassetat d’aliments, productes d’higiene i medicaments, així com altres problemes com els talls de llum i la falta de llibertats. La legislació vigent a Cuba sobre la importació d’equipatge consisteix en un complex sistema de punts i límits de pes que estableix aranzels als excessos d’articles que porten els viatgers. En el cas dels medicaments, es permet introduir al país fins a 10 quilograms.

Des de dilluns s’eliminaran totes aquestes restriccions als punts d’entrada a Cuba excepte als aeroports de Cayo Coco i Varadero, va indicar el primer ministre. Es preveu que l’efecte d’aquesta mesura sigui limitat, almenys a curt termini, ja que, a causa de la pandèmia, els vols internacionals que operen des de Cuba es limiten a uns quants a la setmana, part d’ells en la ruta l’Havana-Madrid, i les connexions amb països de l’entorn com els Estats Units, Mèxic i Panamà es troben reduïdes al mínim.

Notícies relacionades

Cuba ha vist com s’ha agreujat la seva endèmica crisi econòmica amb la pandèmia –que ha deixat el sector turístic sota mínims–, les sancions econòmiques imposades pels EUA durant la passada administració de Donald Trump i mesures de xoc internes de qüestionada eficiència, entre altres factors. Així, han escassejat cada vegada més els aliments, productes d’higiene i medecines en els últims mesos, en els quals, a més, s’ha reduït dràsticament el nombre de vols i, per tant, la quantitat d’articles que els particulars porten de l’estranger, que en molts casos eren comercialitzats al mercat negre cubà.

Precisament l’escassetat de productes bàsics, unida als continus talls de llum, van empènyer els veïns de San Antonio de los Baños (30 quilòmetres a l’est de l’Havana) a prendre els carrers per demanar el canvi, situació que va esperonar protestes similars en desenes de localitats de tot Cuba, amb nombrosos enfrontaments i detencions. D’altra banda, des de Cuba i l’estranger es van impulsar campanyes a l’inici de juliol per reunir medecines i buscar maneres d’enviar-les a l’illa, que, a més, pateix el seu pitjor rebrot de Covid-19 amb rècord d’infectats i morts totes les setmanes.

Temes:

Cuba