Sense data d’alta

Bolsonaro respon al tractament de l’oclusió intestinal

  • El president del Brasil podria evitar la cirurgia si continua la seva evolució satisfactòria

Bolsonaro respon al tractament de l’oclusió intestinal

Reuters

3
Es llegeix en minuts
EFE

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, respon de forma «satisfactòria» al tractament clínic a què va ser sotmès quan li van identificar una obstrucció intestinal i podria prescindir de la cirurgia, després de ser retirat un litre de líquid de l’estómac, van informar aquest dijous fonts mèdiques i familiars.

El líder de la ultradreta brasilera, de 66 anys, va ser traslladat la vigília a un hospital privat de São Paulo després d’una complicació en el quadro intestinal i es troba sota observació mèdica, sense previsió d’alta.

L’Hospital Vila Nova Star de la capital paulista, on es troba ingressat des de la tarda de dimecres, va emetre un comunicat aquest dijous i va afirmar que Bolsonaro «evoluciona de forma satisfactòria» des del punt de vista clínic i de laboratori.

«Es manté la planificació terapèutica prèviament establerta. El president segueix sense previsió d’alta hospitalària», va ressaltar la nota firmada, entre d’altres, pel metge gastroenteròleg Antonio Luiz Macedo, que dimecres va viatjar d’urgència a la capital i va decidir traslladar el mandatari a São Paulo.

Els metges van estudiar en un primer moment una operació d’emergència per desobstruir l’intestí, però el primogènit del president, el senador Flavio Bolsonaro, va informar aquest dijous que si continua responent satisfactòriament al tractament podria prescindir del procediment quirúrgic.

«El president Jair Bolsonaro va evolucionar favorablement, va despertar amb disposició i, si contínua així, no necessitarà ser sotmès a cirurgia! Gràcies a tots per les oracions», va escriure el senador en el seu compte a Twitter.

Adherència a l’intestí

Un altre dels fills del mandatari, el diputat Carlos Bolsonaro, va explicar en detall què va portar el mandatari a mantenir-se ingressat després d’una persistent crisi de singlot que es va prolongar durant 10 dies i una sèrie de dolors abdominals. «Té una adherència a l’intestí que fa que els aliments no aconsegueixin passar per allà. Això va acabar obstruint i es va formar una acumulació de líquids i va acabar anant cap a l’estómac», va ressaltar en un vídeo divulgat en el seu compte de Telegram.

Aquest líquid, va precisar, va ser retirat dimecres pels metges de l’hospital de les Forces Armades a Brasília, on va acudir en un primer moment i va ser constatada l’obstrucció intestinal. D’allà va ser traslladat amb avió a São Paulo, on davant l’hospital es concentren desenes de periodistes i tot just tres ‘bolsonaristes’ vestides de verd a l’espera de notícies de l’estat de salut del mandatari.

Seqüeles d’un atemptat

El mateix Bolsonaro, en el seu perfil de Twitter, va afirmar que la complicació intestinal és un «desafiament més» de l’«atemptat cruel» que va rebre el 2018, enmig de la campanya electoral que el va portar al poder, quan va ser apunyalat a l’abdomen per un home amb problemes mentals.

Des d’aleshores, el capità de la reserva de l’Exèrcit ha sigut sotmès a cinc operacions, quatre com a conseqüència de la punyalada que va patir a la localitat de Juiz de Fora, a l’estat de Mines Gerais.

Notícies relacionades

Malgrat estar ingressat a l’hospital, Bolsonaro segueix a càrrec de la Presidència i no ha cedit les seves funcions al vicepresident Hamilton Mourao, de viatge oficial a Angola i de qui el mandatari s’ha distanciat en els últims mesos. El cap d’Estat, no obstant, ha cancel·lat tots els seus compromisos oficials, inclosa una reunió prevista per a aquest dimecres amb els presidents del Congrés i del Tribunal Suprem en plena crisi política entre els tres poders deguda a les seves reiterades crítiques al sistema electoral del país de cara a les eleccions presidencials de l’any vinent.

Bolsonaro, la popularitat dels quals s’ha desplomat en els últims mesos, ha posat en dubte, sense proves, el sistema de vot electrònic que opera al país des de fa dues dècades i ha avivat la possibilitat d’un frau en els comicis, que, segons les enquestes, guanyaria el seu rival polític més gran, l’expresident Luiz Inácio Lula da Silva.