Protestes a Cuba

Mor una persona a les protestes contra el Govern a Cuba

  • La manifestació, que va tenir lloc en una de les zones més deprimides de l’Havana, es va pujar a diverses xarxes socials

Mor una persona a les protestes contra el Govern a Cuba

REUTERS / STRINGER

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Un home va resultar mort durant un enfrontament entre manifestants i forces de seguretat dilluns en un barri perifèric de l’Havana, va informar aquest dimarts l’agència de notícies cubana (ACN). Es tracta d’un ciutadà de 36 anys que participava en una protesta que hi va haver ahir al Consell Popular Güinera, del municipi d’Arroyo Naranjo, al sud de la capital, en el marc de les manifestacions contra el Govern iniciades diumenge en diverses localitats de l’illa. A més del mort, diverses persones van ser detingudes i d’altres van patir lesions, entre les quals, diversos agents, a Güinera, segons l’ACN.

La protesta de dilluns en aquest barri, una de les zones més deprimides de l’Havana, va ser difosa en diversos vídeos a través de les xarxes socials, malgrat que el Govern manté la connexió a internet tallada des de diumenge. En les imatges només s’observen desenes de persones avançant pels carrers cridant consignes com «llibertat» o «un poble unit mai serà vençut».

Segons la versió de l’ACN, els manifestants «van alterar l’ordre i van intentar dirigir-se cap a l’Estació de la Policia Nacional Revolucionària del territori, amb l’objectiu d’agredir els seus efectius i danyar la instal·lació». El mitjà oficialista acusa els manifestants d’agredir agents amb pedres i armes blanques, vandalitzar vivendes, incendiar contenidors i fer malbé la línia elèctrica. També assegura que el mort tenia «antecedents per desacatament, furt i alteració de l’ordre», i que les autoritats investiguen les circumstàncies d’aquest succés.

Notícies relacionades

La manifestació de dilluns a Güinera es va produir l’endemà que, en una jornada inèdita a Cuba, milers de persones prenguessin els carrers a diverses ciutats per protestar contra el Govern, a qui culpen de la falta de menjar i medicaments, els talls de llum i el pitjor rebrot de la pandèmia, amb nous rècord de casos cada setmana. L’executiu de Miguel Díaz-Canel, per la seva banda, assenyala els EUA com el culpable de la crisi que viu el país i de les protestes. S’hi han produït enfrontaments amb ferits i nombrosos detinguts, que segons l’organització internacional Human Rights Watch superen els 150, la majoria, en parador desconegut.

Les manifestacions ciutadanes iniciades diumenge a tot Cuba han sigut les més importants en 60 anys, amb l’únic precedent del ‘maleconazo’ de l’agost del 1994, limitat a l’Havana.

Temes:

Cuba