Magnicidi al país caribeny

Haití demana tropes als EUA i l’ONU per evitar el caos al país

  • L’assassinat del president Jovenel Moïse ha deixat un buit de poder al país que ha agreujat la purga per assumir el control polític

  • Les autoritats mantenen oberta la investigació per descobrir qui va ordenar i va organitzar el magnicidi que va executar un grup de mercenaris

Haití demana tropes als EUA i l’ONU per evitar el caos al país

ORLANDO BARRÍA / EFE

3
Es llegeix en minuts

Haití ha demanat als Estats Units i a l’ONU l’enviament de tropes per protegir els seus ports, aeroport i altres llocs estratègics després de l’assassinat del president Jovenel Moïse, segons va dir aquest divendres un ministre del Govern haitià. El Departament d’Estat i el Pentàgon van confirmar que havien rebut una sol·licitud d’«assistència de seguretat i investigació» i van dir que estaven en contacte amb Port-au-Prince, però no van especificar si es desplegarien tropes militars. Washington ja va dir que enviarà al més aviat possible l’FBI (policia federal) i altres agents a Haití, on el magnicidi ha deixat un buit de poder a l’atribolada i empobrida nació caribenya.

L’assassinat de Moïse ha obert al país una pugna per assumir el control polític del país. El Senat haitià va designar aquest divendres com a president provisional de la República a Joseph Lambert, actual titular de la Cambra Alta, i nega l’autoritat del primer ministre interí, Claude Joseph, que està al poder des de l’assassinat de Moïse. La resolució, firmada per vuit dels deu senadors que continuen en actiu, considera que Joseph va ser cessat dilluns passat del seu càrrec, a l’últim decret firmat per Moïse abans del seu assassinat dimecres. El llavors president va nomenar per decret Ariel Henry per a aquest càrrec, però aquest últim no va arribar a ser investit abans de la mort del mandatari.

Organitzar les eleccions

La resolució assenyala que Lambert assumirà la direcció de l’Estat fins al 7 de febrer del 2022, data en què conclou el mandat de Moïse, i la seva primera tasca serà formar «un Govern d’entesa nacional» amb la missió d’organitzar les eleccions. «El restabliment de la seguretat i la celebració d’eleccions creïbles en el termini més breu raonable són les dues prioritats del Govern provisional», aferma el document.

Mentrestant, Haití intenta determinar qui va ordenar l’atac presumptament executat per un esquadró armat de 28 persones: 26 colombians i dos nord-americans d’origen haitià. D’aquests, 15 colombians i dos nord-americans van ser arrestats, mentre que tres colombians van ser abatuts per la policia i uns vuit més es mantenen pròfugs, segons va dir la policia haitiana. Hi ha certa discrepància en els números amb informes d’altres fonts oficials. Un dels detinguts. Manuel Alberto Grosso Guarín, és cosí del conseller presidencial per a la Seguretat Nacional de Colòmbia, Rafael Guarín.

La capital d’Haití, paralitzada des de fa diversos dies, ha reprès a poc a poc les seves activitats, amb més persones als carrers i el transport públic reactivant gradualment el seu servei, tot i que sota una capa d’aprensió.

La gent s’ha afanyat a proveir-se de productes de primera necessitat als supermercats i a fer cua a les gasolineres per comprar el propà que utilitzen per cuinar, en previsió de més dies d’inestabilitat.

«No sé què passarà demà o demà passat al país, així que m’estic preparant per als dies dolents que s’acosten», va dir a l’AFP el Marjory, resident de Port-au-Prince.

Comparèixer davant la justícia

Notícies relacionades

En aquest país d’11 milions d’habitants, més de la meitat dels quals són menors de 20 anys, tots es pregunten com va poder passar un atac fatal contra el cap d’Estat. «Es tracta d’estrangers que van arribar al país per perpetrar aquest crim. Els haitians estem consternats», va declarar a l’AFP un habitant de la capital. «Necessitem saber qui hi ha darrere d’això, els seus noms, els seus antecedents, perquè la justícia pugui fer la seva feina».

Diversos alts càrrecs de la policia, responsables directes de la seguretat del president haitià, són a la corda fluixa i han sigut citats a comparèixer davant de la justícia, va anunciar dijous el cap de la Fiscalia de Port-au-Prince, Bed-Ford Claude. «Si ets responsable de la seguretat del president, ¿on eres? ¿Què vas fer per evitar aquesta destinació al president?», va qüestionar Bed-Ford Claude. D’altres fins i tot sostenen la possible implicació d’aquests policies, cosa que va augmentar la confusió.