Abans de les presidencials

La policia de Nicaragua deté ara líders universitaris i camperols

  • Aquests nous arrestos se sumen a la llarga llista de detencions de personalitats contràries al règim del president, Daniel Ortega, les últimes setmanes

La policia de Nicaragua deté ara líders universitaris i camperols

JORGE TORRES / EFE

2
Es llegeix en minuts

La policia nicaragüenca ha detingut els líders universitaris Lesther Alemán i Max Jérez i els camperols Merardo Mairena, Fredyy Navas, Pedro Mena i Pablo Morales. Mairena havia anunciat la seva intenció d’aspirar a la presidència del país i Alemán, de 23 anys, va increpar el president del país, Daniel Ortega, en una transmissió televisada en viu durant l’inici d’un fallit diàleg nacional fa tres anys, en la qual li va demanar la seva rendició.

Segons indica el diari La Prensa, tant l’Aliança Universitària Nicaragüenca (AUN) com el Moviment Camperol han denunciats aquestes detencions. «Dictadura Ortega-Murillo de cacera. Avui han segrestat, al moment, quatre líders principals del nostre Moviment. Pedro Mena, Medardo Mairena, Freddy Navas i Pablo Morales», ha informat l’agrupació camperola en una declaració.

Condemnes prèvies

La policia ha assegurat que estan sent investigats per «realitzar actes que menyscaben la independència, la sobirania i l’autodeterminació». En la nota de premsa la policia assenyala els camperols com a responsables de l’assassinat de quatre agents el 2018 i els estudiants com a executors de «robatori amb intimidació (assalts), segrestos, lesions greus, violacions, extorsions, destrucció i danys múltiples, durant el fallit intent de cop d’Estat» aquell mateix any.

Mairena ja havia sigut detingut el 2018 i va ser alliberat un any més tard després d’una amnistia decretada per Ortega. El líder camperol complia una condemna de més de 200 anys de presó. De la polèmica «llei d’amnistia» se’n van beneficiar 600 opositors més, que mai van reconèixer haver comès delictes i van atribuir les querelles a represàlies d’Ortega contra les protestes antigovernamentals.

Onada d’arrestos

Notícies relacionades

En les últimes setmanes fins a 21 polítics i periodistes independents han sigut detinguts. Entre els arrestats en aquesta onada repressiva del règim d’Ortega hi ha inclosos els precandidats presidencials Cristiana Chamorro, Arturo Cruz, Félix Maradiaga, Juan Sebastián Chamorro i Miguel Mora. Tots els empresonats, a excepció de Cristiana Chamorro, que és investigada per delictes de suposat blanqueig de diners, han sigut acusats sota l’establert a la llei 1055, llei de defensa dels drets del poble a la independència, a la sobirania, i autodeterminació per a la pau.

A més d’aquests últims detinguts i els seus opositors polítics, el Govern de Nicaragua ha detingut també nombroses figures contràries al règim: dos exvicecancellers, dos històrics exguerrillers sandinistes dissidents, un dirigent empresarial, un banquer, una ex primera dama, un periodista, dos extreballadors d’una ONG i un conductor de Cristiana Chamorro.

Temes:

Nicaragua