Assassinat

Maten a Mèxic un defensor dels drets humans dels indígenes

  • Simón Pedro Pérez va ser assassinat d’un tret per un home a bord d’una motocicleta

Maten a Mèxic un defensor dels drets humans dels indígenes
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un defensor dels drets humans dels pobles indígenes va ser assassinat aquest dilluns al municipi de Simojovel, a l’estat mexicà de Chiapas (sud-est), van informar les autoritats. Els fets van tenir lloc quan l’activista Simón Pedro Pérez López i el seu fill feien compres a l’avinguda central, a escassos metres d’un mercat públic. L’activista va ser assassinat d’un tret i, segons testimonis, el perpetrador del crim anava a bord d’una motocicleta.

Pérez López era un indígena tzeltal, defensor dels drets humans dels pobles indígenes de la zona Altos de Chiapas, i a més participava a la parròquia de Santa Catarina del municipi de Pantelhó, on era catequista. També va ser integrant de l’organització Las Abejas de Acteal, en la qual durant el 2020 va ser president de la mesa directiva. L’agrupació Las Abejas és un grup indígena, cristià, pacifista i antineoliberal.

El 22 de desembre de 1997 un grup d’indígenes d’aquesta organització pregava a la comunitat d’Acteal, al municipi de Chenalhó, Chiapas, quan va ser atacat per un centenar de presumptes paramilitars, també indígenes. A la matança van morir 45 tzotzils –21 dones, 4 de les quals, embarassades, 15 nens i 9 avis– i van ser ferits 26 més.

Organitzacions van indicar que Pérez López va treballar en la promoció i defensa dels drets dels pobles indígenes i a través d’aquesta tasca havia acompanyat comunitats que han denunciat la violència, sol·licitant el seu cessament i la recerca de justícia.

Notícies relacionades

Després de l’homicidi, el rector Marcelo Pérez va acusar un grup, al que va anomenar «sicaris de Pantelho», i va dir que l’activista «era una de les tantes víctimes de la violència estructural a Pantelhó». Familiars i organitzacions civils van exigir a les autoritats de Chiapas «una investigació diligent, garantint la seguretat de la família de Simón Pedro i dels integrants de Las Abejas de Acteal».

Segons l’organització Red Todos los Derechos para Todas i Todos (Red TDT), els dos primers anys del Govern del president Andrés Manuel López Obrador, que va arribar al poder l’1 de desembre del 2018, al voltant de 45 persones defensores de drets humans han sigut assassinades a Mèxic.