120 metres de diàmetre

El gran forat de l’estat mexicà de Puebla es va originar per causes naturals

  • Les autoritats han rebutjat que la causa del forat sigui la sobreexplotació d’aqüífers a la zona

El gran forat de l’estat mexicà de Puebla es va originar per causes naturals

Hilda Ríos / Efe

2
Es llegeix en minuts

El gran clot aparegut fa poc més d’un mes al cèntric estat mexicà de Puebla es va originar per causes naturals i no per la sobreexplotació d’aqüífers, tal com ha conclòs aquest diumenge la Comissió Nacional de l’Aigua (Conagua) en un informe. L’organisme, dependent de la Secretaria federal de Medi Ambient, va presentar al Govern de Puebla una opinió tècnica segons la qual «la causa possible és un procés natural de dissolució de roques calcàries».

«No hi ha evidència que la causa del clot hagi sigut la sobreexplotació de l’aqüífer», ha afegit en un comunicat la Conagua al descartar una de les hipòtesis que s’havien tingut en compte després de l’aparició del clot. El despreniment es va produir el 29 de maig en un terreny de cultiu del municipi Juan C. Bonilla, a poc més de 20 quilòmetres de Puebla capital, en una zona on només hi ha algunes cases petites i humils de les persones que cultiven les terres.

El clot es va originar amb només cinc metres de diàmetre, però en només 24 hores va passar als 30 metres i ha continuat creixent fins a superar els 120 metres en l’actualitat. El forat va captar una gran atenció mediàtica nacional i internacional perquè va fer caure part d’una casa mentre s’expandia. A més, el 10 de juny passat els bombers van rescatar dos gossos que havien quedat atrapats al clot després d’una forta campanya a les xarxes per pressionar les autoritats per salvar-los.

Procés natural

Notícies relacionades

Conagua va sostenir aquest diumenge que l’aqüífer de la Vall de Puebla no «es troba en condició de sobreexplotació i molt menys que aquesta pugui ser la causa de l’accident geològic del clot». L’organisme va concloure que el clot va ser provocat per «un procés natural de dissolució de les roques calcàries, que eventualment poden col·lapsar-se o obstruir-se en forma natural i obrir-se posteriorment».

Per això, l’organització va suggerir als estudis iniciats per altres dependències que s’enfoquin «principalment en l’anàlisi geològica i tectònica més profunda de la zona». Tècnics de l’Institut Politècnic Nacional (IPN) també analitzen si es va formar per causes naturals o per l’explotació de capes aqüíferes.

Temes:

Mèxic