Setge a la ultradreta

Detingut el número dos d’Alba Daurada, escapat després de la condemna judicial

La policia ha detingut l’exdiputat Christos Pappas, amagat en un suburbi d’Atenes

Detingut el número dos d’Alba Daurada, escapat després de la condemna judicial

AFP / ARIS MESSINIS

2
Es llegeix en minuts

La policia grega va arrestar l’exdiputat i membre de la cúpula del partit neonazi Alba Daurada, Christos Pappas, l’únic que encara no havia entrat a presó després de la condemna als líders a més de 13 anys l’octubre passat. Tot i que la teoria predominant era que havia aconseguit sortir del país –la policia va emetre una ordre d’arrest europea i va avisar l’Europol–, la brigada antiterrorista ha detingut qui va ser número dos d’Alba Daurada en un apartament de Zografu, un suburbi a l’est de la capital grega. La policia ha informat que alhora va arrestar una dona de 52 anys d’origen ucraïnès, que va rebre la ciutadania grega el 2015, per, presumptament, albergar Pappas en la seva fugida.

L’última vegada que es va veure l’exdiputat en públic va ser l’1 d’octubre, quan va complir la seva obligació de presentar-se en comissaria. Segons mitjans de comunicació locals, hauria estat amagat a l’apartament durant aquests nou mesos.

Pappas, que va anunciar mitjançant el seu advocat que no pensava acatar el dictamen, va ser un dels líders ideològics d’Alba Daurada i prové d’una família d’extrema dreta. El seu pare, tinent general, va prendre part en el cop d’Estat de 1967 que va portar a la dictadura dels Coronels.

Una investigació llastada per la pandèmia

La policia va vigilar durant aquest període fins a un total de 300 persones relacionades amb Pappas, però la immobilitat provocada per la pandèmia de coronavirus i el conseqüent llarg confinament que es va aplicar a Grècia va complicar encara més la investigació.

La portaveu del Govern, Aristotelia Peloni, va celebrar la notícia i va afirmar que amb la detenció de Pappas es tanca per complet el capítol de la història grega relacionat amb l’organització neonazi.

L’abril passat, la policia belga va detenir Ioannis Lagos, l’únic un altre membre de la cúpula que, malgrat haver sigut condemnat, no havia entrat a presó per la seva condició d’eurodiputat, que li atorgava immunitat fins que el Parlament Europeu va votar retirar-se-la per unanimitat. Lagos va ser extradit al maig per complir la seva condemna en una presó grega.

Notícies relacionades

La condemna al partit neonazi la tardor passada va ser celebrada per milers de persones als carrers d’Atenes i es va entendre com una reivindicació de la democràcia grega, ja que es va demostrar que els atacs, intimidacions i assassinats comesos per membres i simpatitzants d’Alba Daurada no van ser decisions individuals, sinó el compliment de les ordres donades des d’una estructura criminal.

Creat a principis de la dècada de 1980 pel líder de la formació, Nikolaos Michaloliakos, Alba Daurada va ser durant uns 30 anys el grupuscle més violent de l’extrema dreta hel·lena

Temes:

Grècia