Fiasco en el recompte de les eleccions a alcalde de Nova York

  • Un error inconcebible de la Junta Electoral tenyeix la carrera de caos

  • A l’organisme el sacsegen ombres de nepotisme i ineficiència

Fiasco en el recompte de les eleccions a alcalde de Nova York

BRENDAN MCDERMID

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La Junta Electoral de Nova York és el més similar a un «xiringuito»: els seus 10 membres són nomenats a parts iguals per demòcrates i republicans, en el personal hi sol haverfamiliars, amics i contactes dels polítics i des de fa temps és un exemple d’ineficiència i ineptitud. Dimarts, totes les ombres que envolten l’organisme van culminar en un fiasco monumental en el recompte de les primàries demòcrates per a l’alcaldia de Nova York que ha tenyit la carrera de caos, una desastre que és qualsevol cosa menys benvingut en un país on l’expresident, Donald Trump, i els seus acòlits republicans continuen atiant fantasmes de frau i minant la confiança en el sistema electoral.

A primera hora de la tarda la Junta va presentar resultats preliminars de les primàries de la setmana anterior, que per primera vegada a la ciutat han fet servir un sistema (aprovat en referèndum) en el qual els votants poden elegir per ordre preferencial fins a cinc candidats. Les dades mostraven en primera posició Eric Adams, el president del barri de Brooklyn i expolicia negre que ja la nit electoral liderava el càlcul, però situaven a uns 16.000 vots Kathryn Garcia, l’excomissionada de Sanejament, que superava l’advocada de drets civils i candidata progressista Maya Wiley, segona la nit electoral.

En cap cas eren resultats definitius, ja que encara no inclouen més de 125.000 vots emesos per correu que es comencen a comptabilitzar la setmana vinent, però feien un gir radical a la carrera. ¿El problema? Els nombres de vots no quadraven. La junta havia inclòs 130.000 paperetes de prova que va utilitzar per provar el sistema al costat de les reals emeses pels novaiorquesos dimarts passat.

La junta va tardar gairebé tres hores a assumir la «discrepància» i retirar els resultats i quatre hores més a explicar la fallada i demanar «disculpes» per l’error, que va prometre esmenar amb les dades correctes aquest dimecres.

Notícies relacionades

Tant Adams com García i Wiley van emetre comunicats qüestionant la junta i un error «profundament problemàtic» a ulls de García que tots saben que mina la confiança dels votants en el sistema. També l’actual primer regidor, Bill de Blasio, ha criticat la junta en un comunicat, en el qual ha recordat que els comissionats van rebutjar la seva oferta de 20 milions de dòlars per contractar un assessor i reformar-se i ha advocat per fer passos legislatius per professionalitzar l’organisme i desvincular-lo dels partits, una cosa que ha definit com «un canvi necessari i fonamental».

Qui no ha desaprofitat el desastre ha sigut Trump, que a primera hora del matí de dimecres ha enviat el seu propi comunicat. «El fet és que ningú sabrà qui va guanyar realment», ha assegurat explotant amb una falsedat l’error. També ha aprofitat per insistir a desvirtuar les eleccions presidencials en què va ser derrotat com «una estafa».