Material sensible del Ministeri de Defensa

El Regne Unit investiga la troballa de documents secrets abandonats en una estació d’autobusos

  • L’incident és l’últim d’una llarga sèrie de casos de material confidencial extraviat, oblidat o robat

  • Una constructora va perdre els plans de la seu central dels serveis secrets famosos a les pel·lícules del 007

El Regne Unit investiga la troballa de documents secrets abandonats en una estació d’autobusos

Reuters

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Ha tornat a passar i no és ni de bon tros la primera vegada. Documents secrets del Ministeri de Defensa britànic van aparèixer abandonats dimarts passat en una estació d’autobusos del comtat anglès de Kent. Els cinquanta folis contenien plans de la travessia d’un barco de guerra de la Royal Navy a prop de Crimea, la presència de la qual podia desencadenar la ira de Rússia i un incident internacional. També hi havia anotacions sobre la possible presència militar britànica a l’Afganistan una vegada que hi conclogui aquest any l’operació de l’OTAN encapçalada pels Estats Units.

Investigació oberta

Algunes de les pàgines del dossier trobat a Kent portaven un segell que deia «Secret, UK Eyes Only» («Secret, només per als ulls del Regne Unit)». Allà es valoraven possibles respostes de Moscou a la presència del destructor britànic HMS Defender en una franja d’aigües internacionals a tan sols 19 quilòmetres de les costes de Crimea, territori que s’ha annexionat il·legalment al règim de Vladímir Putin. L’operació militar va acabar portant-se a terme i dimecres passat 20 avions russos i dues de les seves patrulleres van seguir vigilants els moviments del vaixell britànic. D’acord amb Moscou, les patrulleres van fer trets d’advertència i un avió va llançar bombes en la ruta del destructor. El Govern britànic ho va negar i va qualificar les informacions russes de pura propaganda.

El Ministeri de Defensa ha obert una investigació sobre l’ocorregut amb els papers i un dels seus responsables ha hagut de donar explicacions a la Cambra dels Comuns. Els primers indicis suggereixen que es va tractar d’una pèrdua accidental per part d’un oficial d’alt rang, que va donar la veu d’alarma immediatament quan es va adonar de la desaparició. No s’ha descartat, però, una possible implicació d’espionatge. La mà innocent que els va trobar va optar per entregar-los a la BBC.

Els plans de la seu de James Bond

L’extraviament, pèrdua, oblit, o robatori de material amb informació sensible no és una cosa nova per a les autoritats britàniques. El desembre del 2019 van desaparèixer un centenar de documents amb plans de l’emblemàtica seu dels serveis secrets del MI6 a la vora el Tàmesi, un edifici immortalitzat a diverses pel·lícules de James Bond, que estava sent renovat. Allà hi havia informació d’on estaven col·locades les alarmes, el cablatge elèctric, les escales i plans de despatxos i oficines. La constructora encarregada de la reforma havia utilitzat una quarantena de treballadors subcontractats i va acabar literalment per perdre els papers confidencials. Aquell mateix any un empleat dels serveis secrets del MI5 es va deixar un portàtil amb documents sensibles en un tren a Dorset. A un altre company li van robar el portàtil amb informació secreta sobre Irlanda del Nord a l’estació de Paddington.

Maletí robat

Notícies relacionades

De vegades són els caps que cometen una greu distracció. El 2018, un dels responsables de la lluita antiterrorista a les West Midlands. Marcus Beale, va deixar durant cinc dies un maletí dins del cotxe amb papers sobre investigacions en marxa de crim organitzat i dades de reunions del més alt nivell, que podien comprometre la seguretat nacional i mai haurien d’haver sortit de la seu de la policia. Beale, amb gairebé 30 anys de servei i a qui li faltava poc per jubilar-se, se’n va anar de compres, va anar al pub i va passar el cap de setmana fora de casa, abans d’adonar-se del que havia passat, com se sabria en un judici disciplinari posterior. El maletí desaparegut i el seu contingut mai van ser recuperats.

 

Temes:

Regne Unit