Rescat lent

S’eleva a cinc el nombre de morts i 156 desapareguts a l’edifici de Miami

  • L’alcaldessa comunica la troballa d’un nou cadàver i reconeix que fins ara només se n’ha pogut identificar tres

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El nombre de morts a causa de l’ensorrament d’un edifici residencial de 12 plantes a la ciutat de Miami, a l’estat de Florida, ha augmentat cinc persones i encara n’hi ha 156 més que continuen desaparegudes. Aquest dissabte l’alcaldessa del comtat de Miami-Dade, Daniella Levine, ha comparegut davant els mitjans de comunicació per informar de la cinquena persona morta en l’accident, segons la cadena de televisió Fox News

«Els nostres equips de recerca i rescat han trobat un altre cos entre la runa», ha dit Levine, que ha afegit que, de moment, només s’han identificat tres de les víctimes. Els encarregats de les tasques de rescat estaven sent assistits per agències de tot l’estat, actius federals i equips internacionals d’Israel i Mèxic, en una missió que continua «molt activa», segons ha especificat l’alcaldessa.

Dijous passat de matinada, entorn de la 1.30 hores (hora local) es va produir l’ensorrament de l’edifici, segons va informar al diari ‘The Miami Herald’ el portaveu dels serveis d’emergències Ray Jadallah.

La majoria de residents es trobaven dormint quan va tenir lloc l’incident. L’alcaldessa del comtat va lamentar el que havia passat i ja va avançar que s’estava portant a terme una «gran operació de rescat». En aquell moment les autoritats van demanar als residents i als seus familiars que truquessin a les forces de seguretat per confirmar o denunciar la desaparició de residents, segons la cadena de televisió CNN.

Danys estructurals

Un informe del 2018 revelava danys estructurals al terra de ciment de la piscina, així com indicis de clivellament a l’aparcament del complex residencial. «S’observa clivellament i escantellat a diversos nivells en columnes, bigues i murs de formigó, així com diversos despreniments considerables tant a la part superior de la rampa d’accés d’entrada com a la part inferior del terra de la piscina», d’acord amb el document.

«Tot i que part d’aquests danys són menors, s’ha de reparar aviat la major part del deteriorament en el ciment», afirma el document, recollit per ‘New York Times’ i CNN. L’esquerda en el ciment de la piscina estava provocant «danys estructurals importants» i els treballs per a la reparació no havien fet efecte.

Notícies relacionades

L’informe, de Morabit Consultants, no ofereix, no obstant, cap indicació que l’estructura col·lapsés a curt termini, mentre els advocats de l’associació de condominis de l’edifici han assegurat que l’estructura havia sigut sotmesa a una sèrie d’inspeccions durant els últims mesos. Amb tot, Levine ha reconegut els resultats de l’informe i ha assegurat que arribarà fins a les seves últimes conseqüències. «Arribarem al fons del que ha passat amb aquest edifici en particular», ha dit.

Les autoritats del barri de Surfside temen que les tasques de rescat s’allarguin durant una setmana. Jadallah ha especificat que ja s’ha traslladat fins a la zona equipament pesat per tirar endavant la tasca. La comissionada de la localitat de Surfside, Eliana Salzhauer, va assegurar que «podrien passar setmanes» fins que se sàpiga realment «qui hi ha sota la runa, qui ha sobreviscut i qui no».