Estats Units

La reforma electoral demòcrata no supera el tràmit del Senat

  • L’oposició republicana va rebutjar en bloc la iniciativa, que perseguia garantir el vot de les minories

La reforma electoral demòcrata no supera el tràmit del Senat
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La reforma electoral impulsada pel partit del president dels EUA, Joe Biden, per protegir l’accés al vot de tots els nord-americans no va superar aquest dimarts un vot clau al Senat del país a causa del rebuig en bloc de l’oposició republicana. Els demòcrates no van aconseguir la majoria de 60 vots que necessitaven per superar un primer filtre abans del debat i la votació definitiva de la coneguda com ‘For the People Act’ (‘La llei per al poble’, en català), una de les grans prioritats de la Casa Blanca i dels seus aliats progressistes.

Per 50 vots a favor i 50 en contra –tots ells de republicans–, el projecte de llei va quedar descartat i els demòcrates, que controlen a penes la meitat dels escons del Senat, van patir un dur revés en els seus intents de garantir el vot a les minories de tot el país. «Aquest no és el final d’aquest projecte de llei, aquest és només el començament», va dir just abans de la votació la senadora demòcrata Amy Klobuchar, que va prometre programar audiències i promocionar la proposta amb l’objectiu d’enfortir el seu suport i que pugui tirar endavant en un altre moment, possiblement amb alguns canvis.

La reforma electoral buscava contrarestar les restriccions al vot que han imposat recentment els republicans a nivell estatal, amb l’aprovació de 14 lleis que limiten el sufragi de les minories hispana i afroamericana, menys inclinades a acudir a les urnes. Els conservadors asseguren que el seu objectiu és frenar irregularitats, però els demòcrates creuen que la seva veritable meta és acabar amb els controls que van impedir a l’expresident Donald Trump (2017-2021) revocar els resultats de les eleccions presidencials de 2020, en les quals va guanyar Biden. «¿Deixarem que l’expresident més deshonest de la nostra història continuï enverinant la nostra democràcia des de dins?», va preguntar el líder de la majoria demòcrata al Senat, Chuck Schumer, amb referència a Trump.

Notícies relacionades

Abans de la votació, diversos senadors republicans van opinar que el projecte de llei reduiria el poder dels estats per regular les eleccions i van criticar diversos punts del seu contingut, com la possibilitat que els votants es registrin el mateix dia dels comicis. «Això suposaria deixar que el Govern federal agafi les regnes del nostre sistema electoral, que sempre ha estat sota el domini dels estats», va afirmar el senador republicà Rob Portman abans de la votació.

La vicepresidenta del país, Kamala Harris, que exerceix com a presidenta del Senat i a la qual Biden ha encarregat que ajudi a garantir el dret al vot de les minories, va presenciar la votació i el debat previ des de la Cambra Alta en un senyal de la importància que concedeix la Casa Blanca al tema.