Crisi mediambiental

L’ONU proposa que la Gran Barrera de Corall estigui en la llista de llocs de Patrimoni Mundial «en perill»

  • Austràlia nega el deteriorament i al·lega motius polítics ocults darrere de l’informe

3
Es llegeix en minuts

Aquest dimarts un grup d’experts de les Nacions Unides (ONU) ha declarat que la Gran Barrera de Corall situada a l’oceà Pacífic ha de ser inclosa en la llista de llocs del Patrimoni Mundial que estan «en perill». El Govern australià ha rebutjat el deteriorament i ha assenyalat que la motivació és simplement política. Fa anys que Austràlia nega que la Gran Barrera sigui inclosa en la llista de llocs en perill ja que, d’aquesta forma, l’ecosistema més gran d’esculls de corall del món perdria el seu estatus com a patrimoni de l’ONU, cosa que faria que perdés turistes.

El comitè de l’ONU per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) va afirmar en la seva recomanació que era necessari actuar al més aviat possible per contrarestar els efectes del canvi climàtic. Els experts han assegurat que les perspectives que l’escull conservi aquesta preuada condició han descendit significativament. Els delegats de la Unesco van visitar un tram verge de l’escull el 2015 després d’una invitació de la mateixa Austràlia. No obstant, els científics han insistit que, des d’aleshores, les greus onades de calor marines que ha viscut la zona han fet que l’escull hagi patit tres grans episodis de descoloració de corals.

Acusacions a la Xina

La ministra australiana de Medi Ambient, Sussan Ley, ha defensat els esforços del seu país per protegir aquest enclavament marí i ha assegurat que el Govern de Canberra impugnarà aquesta decisió. No només això, també ha denunciat que alguna agenda oculta havia influït en les conclusions dels científics. «Aquesta decisió és errònia. Està clar que hi ha hagut política darrere», ha afirmat Ley. També ha afegit que Austràlia havia transmès la seva preocupació a la directora general de la Unesco, Audrey Azoulay.

Reuters ha tingut accés a unes declaracions sota condició d’anonimat d’un funcionari del Govern, que ha insinuat que la Xina hauria sigut la responsable de la postura del comitè. La Xina és qui presideix aquest òrgan a la Unesco, però, després de ser preguntada en el Parlament, la ministra no va voler confirmar si estava inculpant Pequín. «Hi apel·larem, però la Xina té el control», ha dit el funcionari.

D’altra banda, la Xina ha rebutjat aquestes afirmacions. «El que vostè ha esmentat és una calúmnia infundada contra la Xina», va dir el portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers, Zhao Lijian, en una sessió informativa diària a Pequín, i va afegir que l’acusació era similar a altres de fetes contra la Xina, relatives als seus «motius polítics ocults». La Xina és el client d’exportacions més important d’Austràlia, però les relacions entre els dos països s’han vist deteriorades en els últims anys fins a arribar al seu pitjor moment després que el primer ministre australià, Scott Morrison, sol·licités una investigació independent sobre els orígens de la pandèmia de coronavirus.

Importància per al turisme

Notícies relacionades

Els grups ecologistes han remarcat que Austràlia no està fent el necessari per protegir l’escull. «No hi ha cap via perquè cap govern faci cap aportació. Aquesta recomanació ha sigut elaborada per científics de renom mundial», va afirmar Richard Leck, responsable d’Oceans del Fons Mundial per a la Natura d’Austràlia. Leck ha sigut un dels conservacionistes que ha pressionat el panel de la Unesco per prendre aquesta recomanació, que ara serà estudiada pel comitè de països membres. Tot i que Austràlia forma part d’aquest grup, no podrà votar la decisió.

Segons com manegi el Govern l’amenaça de perdre l’estatus de patrimoni de l’ONU també podria afectar la política nacional, ja que uns cinc milions de persones visiten la Gran Barrera de Corall cada any, cosa que suposa el manteniment de gairebé 70.000 llocs de treball a l’estat de Queensland. L’estat del nord-est serà un important camp de batalla quan Morrison torni a les urnes l’any que ve, a la recerca d’un quart mandat consecutiu per al seu partit.