Colòmbia

Un jove mor després d’enfrontar-se a la Policia a Bogotà

  • L’ONG Temblores va denunciar que la víctima va rebre «una granada de gas lacrimogen al pit» disparada per l’Esmad

Un jove mor després d’enfrontar-se a la Policia a Bogotà
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un jove de 32 anys va morir aquest dilluns a Bogotà després de resultar ferit per l’impacte d’un objecte contundent durant un enfrontament amb l’Esquadró Mòbil Antiavalots (Esmad) de la Policia a la barriada d’Usme, van confirmar les autoritats locals. «Jaime Alonso Fandiño, un home de 32 anys, va ser traslladat al Cami (Centre d’Atenció Mèdica Integral) del (barri) de Santa Librada sense signes vitals», va expressar el secretari de Govern de Bogotà, Luis Ernesto Gómez. El funcionari va assenyalar que el jove «va rebre un impacte al pit amb un objecte contundent, molt probablement a molt curta distància», segons el van informar tant la metge que el va atendre com la comunitat. «Hem sol·licitat la celeritat més gran en l’esclariment d’aquest cas. El cos va ser traslladat a Medicina Legal perquè sigui la necròpsia la que faci un dictamen definitiu de les causes de la defunció», va precisar Gómez.

Organitzacions socials com Temblores van denunciar que Fandiño va morir al rebre «un impacte d’una granada de gas lacrimogen al seu pit» que va ser disparada per l’Esmad.

Aturada nacional

Durant la jornada desenes de persones es van manifestar a Usme, una populosa localitat del sud de Bogotà, com a part de l’Aturada Nacional contra el Govern del president Iván Duque que va començar el passat 28 d’abril però que en les últimes setmanes ha perdut intensitat. Les protestes deixen, segons organitzacions de drets humans, unes 74 víctimes mortals, almenys 20 de les quals per trets de la Policia, mentre que la Fiscalia vincula a les manifestacions 20 morts.

Amb el pas dels dies, grups de joves van bloquejar carreteres en punts estratègics, fet que va ocasionar en algunes ciutats desproveïment de béns bàsics i medicines i va afectar l’economia i les empreses.

Jove decapitat

Notícies relacionades

Les autoritats colombianes també investiguen l’assassinat d’un jove que va ser decapitat i el cap del qual va ser trobat en una zona rural del municipi de Tuluá, al departament de Valle del Cauca (sud-oest), va informar aquest dilluns la Policia. El cap de Santiago Ochoa va ser trobat dins d’una bossa de plàstic al mas Aguaclara, de Tuluá, va indicar la Policia en un comunicat. El cos d’aquest jove, que segons les primeres versions suposadament pertanyia al grup de joves que, amb la cara coberta i escuts artesans, són a la Primera Línia en les protestes que tenen lloc al país des del passat 28 d’abril, encara no ha sigut trobat. No obstant, mitjans locals van parlar amb familiars d’Ochoa i aquests van dir que el jove no era part de cap grup relacionat amb la Primera Línia. En aquest sentit, l’alcalde de Tuluá, John Jairo Gomez, va expressar que les autoritats amb prou feines estan recopilant informació sobre aquest crim.

Tuluá va ser una de les ciutats on més fets violents es van produir durant les últimes protestes de l’aturada nacional, amb repressió policial i la crema del Palau de Justícia per un grup de gent sense identificar. Aquesta ciutat del convuls sud-oest colombià va ser una de les parades de la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) durant la seva visita de treball fa un parell de setmanes.

Temes:

Colòmbia