Canvi de bàndol

El veterà conservador John Bercow es passa als laboristes i acusa el partit de Boris Johnson de «reaccionari» i «populista»

L’exdiputat, que com a ‘speaker’ del Parlament es va enfrontar al primer ministre durant el Brexit, deixa el partit tory entre crítiques

undefined49595399 files  in this file video grab taken on march 27  2019  from190828131259

undefined49595399 files in this file video grab taken on march 27 2019 from190828131259

1
Es llegeix en minuts

L’exdiputat conservador John Bercow va revelar que s’ha passat al Partit Laborista al considerar que la formació tory amb el primer ministre, Boris Johnson, al capdavant, és «reaccionària, populista, nacionalista i, de vegades, fins i tot xenòfoba».

En una entrevista amb el dominical ‘The Observer’, divulgada aquest dissabte a la pàgina web de ‘The Guardian’, l’expresident de la Cambra dels Comuns –càrrec que va deixar el 2019, després de 10 anys– explica que ha canviat les seves aliances polítiques per unir-se al laborisme «motivat pel recolzament a la igualtat, la justícia social i l’internacionalisme. Aquesta és la marca laborista». «La conclusió a què he arribat és que aquest Govern (conservador) ha de ser reemplaçat», apunta.

Segons afegeix Bercow, que durant 12 anys va servir com a diputat tory abans de ser escollit l’‘speaker’ dels Comuns el 2009, «la realitat és que el Partit Laborista és l’únic vehicle que pot aconseguir aquest objectiu. No hi ha cap altra opció creïble».

Criticat pels pro-Brexit

La seva carrera com a president de la Cambra (baixa) va estar plena de crítiques per part de diputats partidaris del Brexit –o sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE)–, que van considerar que una sèrie de decisions adoptades per Bercow van ser favorables al bàndol propermanència al bloc. Bercow va criticar reiteradament les estratègies de Johnson, que fins i tot va descriure com a «escàndol constitucional». Les seves crides a l’«‘order’» (ordre, en anglès) al Parlament van fer la volta al món.

Des de l’oficina del líder laborista Keir Starmer no han comentat encara l’adhesió de Bercow al partit.

Notícies relacionades

John McDonnell, que va ser portaveu d’Economia sota l’oposició laborista de l’exlíder d’aquest partit, Jeremy Corbyn, va apuntar que Bercow sempre va ser «escrupolosament just» en el seu tracte als diputats, entre els quals Corbyn.

«Es va guanyar el nostre respecte, especialment per la seva lluita per protegir els drets del Parlament. Jo li dono la benvinguda sense reserves al Partit Laborista», va dir McDonnell.