Desescalada

La UE obre la porta als turistes dels Estats Units

El Consell actualitza la llista de països tercers als quals retirar les restriccions imposades als viatges no essencials

La UE obre la porta als turistes dels Estats Units

LOUISA GOULIAMAKI

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Europa comença a poc a poc a obrir-se al turisme de més i més països tercers. El Consell de ministres de la UE ha formalitzat aquest divendres la recomanacióque van adoptar fa doos dies els ambaixadors permanents dels Vint-i-set de permetre l’entrada als turistes nord-americans. A més dels Estats Units, la UE també considera segurs, des del punt de vista epidemiològic, una dotzena de països que veuran desaparèixer gradualment les restriccions temporals imposades als viatges no essencials.

Els Vint-i-set van actualitzar la llista de criteris el 20 de maig per tenir en compte els progressos a la campanya de vacunació. Fins ara, només els ciutadans procedents de set països extracomunitaris podien entrar per raons no essencials a la Unió Europea. En aquesta limitada llista figuren tots els que procedeixen de països amb menys de 25 casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies. La modificació permet obrir la mà i limitar les restriccions a l’elevar els 75 casos per 100.000 habitants.

Això implica ampliar la llista de països segurs que comptarà a partir d’ara amb Albània, Austràlia, Israel, el Japó, el Líban, Nova Zelanda, Macedònia del Nord, Rwanda, Sèrbia, Singapur, Corea del Sud i Tailàndia. La UE també recomana deixar entrar en territori comunitari els residents procedents de Hong Kong i Macau que es desplacin per motius no essencials, així com als procedents de Taiwan. En el cas de la Xina, no obstant, la decisió continuarà estant condicionada a la reciprocitat. No figura a la llista, en canvi, el Regne Unit a causa de l’augment exponencial de la variant Delta.

Revisió cada dues setmanes

Notícies relacionades

Entre els elements a tenir en compte hi ha la situació epidemiològica del país i la resposta general a la Covid-19, com l’evolució de la vacunació, el nombre de tests efectius (que ha de ser de més de 300 per cada 100.000 habitants en els últims set dies) o la taxa de positivitat, així com la fiabilitat de la informació disponible i les fonts. La llista, que es basa en una recomanació no vinculant, es revisa cada dues setmanes. Segons el Consell, un estat membre no hauria d’aixecar les restriccions de viatge a un país no inclòs en la llista abans de coordinar-se amb la resta d’estats membres.

A més, si els estats membres accepten una prova de vacunació per aixecar les restriccions de viatge, com tests PCR o antígens o la quarantena, en principi haurien d’aixecar les restriccions de viatge no essencials per als viatgers de tercers països que hagin rebut l’última dosi recomanada d’una vacuna autoritzada per l’Agència Europea de Medicament (EMA) o la llista de l’Organització Mundial de la Salut a tot estirar 14 dies abans de la seva arribada.