Lot a punt de caducar

Israel enviarà un milió de vacunes a Palestina

  • Amb aquest pla, el Govern israelià vol aprofitar l’excedent de vacunes amb el qual compta ara mateix per evitar que es facin malbé

A nurse holds a vial containing the Pfizer BioNTech Covid-19 vaccine during a vaccination campaign at the  Centre Hospitalier Bretagne Atlantique  (CHBA) hospital on January 7  2021  in Vannes  western France  as part of France s national vaccination campaign to fight against the spread of the novel coronavirus  (Photo by LOIC VENANCE   AFP)

A nurse holds a vial containing the Pfizer BioNTech Covid-19 vaccine during a vaccination campaign at the Centre Hospitalier Bretagne Atlantique (CHBA) hospital on January 7 2021 in Vannes western France as part of France s national vaccination campaign to fight against the spread of the novel coronavirus (Photo by LOIC VENANCE AFP) / Loic Venance

2
Es llegeix en minuts

El Govern d’Israel està planejant l’enviament d’un milió de vacunes contra el coronavirus a la població palestina a través d’un pla d’intercanvi de vacunes pel qual els palestins rebrien ben aviat un superlot a punt de caducar i a canvi Israel rebria, el setembre i l’octubre, enviaments de vacunes originalment destinades a la població palestina. L’Autoritat Palestina ja ha rebutjat l’enviament.

Amb aquest pla, el Govern israelià volia aprofitar l’excedent de vacunes amb què compta ara mateix per evitar que es facin malbé, segons han explicat des de l’oficina del primer ministre, Naftali Bennett, al ‘Times of Israel’. «Ara mateix l’estoc de vacunes a Israel és més que suficient per cobrir les seves necessitats actuals», d’acord amb l’Executiu. El Ministeri de Salut israeliana estima que el lot constarà d’entre un milió i 1,4 milions de vacunes Pfizer, que serien correspostes amb una quantitat similar després de l’estiu.

L’Autoritat Palestina va anul·lar l’acord poques hores després, perquè aquests fàrmacs estan «a punt de caducar», va dir.

«Després d’examen dels equips tècnics del Ministeri de Salut del primer lot de vacunes Pfizer rebut aquesta nit des d’Israel (...), hem descobert que no complia les característiques de l’acord», va declarar el portaveu del Govern, Ibrahim Melhem, en roda de premsa, tot just hores després de l’anunci de l’acord. «El Govern rebutja rebre vacunes a punt de caducar», va afegir Melhem, i va precisar que unes 90.000 dosis van ser rebudes.

Israel havia anunciat prèviament un acord segons el qual transferia a l’Autoritat Palestina un milió de les seves pròpies dosis de vacuna Pfizer que estaven a punt d’expirar, i que li entregaria «la mateixa quantitat de dosis» quan les rebés del laboratori nord-americà. A les xarxes socials, les fotos de les dosis Pfizer amb la inscripció «juny del 2021» van ser àmpliament compartides.

Només per a Cisjordània

El Ministeri de Salut palestí s’havia referit només a una iniciativa de Pfizer per transferir dosis entre Israel i l’Autoritat Palestina, aprovada de costat palestí per «accelerar la campanya de vacunació i arribar a la immunitat col·lectiva». Ara, el Govern palestí espera que el laboratori Pfizer subministri directament les vacunes demanades, va dir Melhem, sense precisar-ne la data.

Notícies relacionades

Segons el portal de notícies Walla, citant fonts del Ministeri de Salut, les 100.000 primeres dosis que anaven a arribar a mans palestines estaven destinades a Cisjordània, seu del Govern palestí, i no a la Franja de Gaza, sota control del moviment islamista Hamàs.

Fonts del diari ‘Haaretz’ han puntualitzat que la decisió de subministrar les vacunes ja havia sigut adoptada pel govern previ de Benjamin Netanyahu però el seu successor no s’havia pronunciat al respecte. El mes passat, el director general del Ministeri de Sanitat israeliana, Chezi Levy, havia instat el Govern que subministrés la vacuna als palestins al més aviat possible per impedir qualsevol repercussió negativa sobre la campanya de vacunació a Israel.