Coronavirus

Un epidemiòleg xinès apunta que l’origen de la Covid-19 podria estar als EUA

  • Pequín recolza la teoria que el virus va arribar de fora de les fronteres xineses a través de menjar congelat contaminat

Un epidemiòleg xinès apunta que l’origen de la Covid-19 podria estar als EUA
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un epidemiòleg xinès ha afirmat que els Estats Units haurien de ser prioritaris en la següent fase de les investigacions sobre l’origen de la Covid-19, després que un estudi descobrís que la malaltia podria estar circulant des del desembre del 2019, segons va afirmar un mitjà estatal aquest dimarts. L’estudi, publicat per l’U.S. National Institutes for Health (NIH), va mostrar que almenys set persones en cinc estats dels EUA havien sigut infectades amb SARS-CoV-2, el virus que causa la Covid-19, setmanes abans que el país nord-americà informés dels primers casos oficials.

Un estudi conjunt de la Xina i la World Health Organization (WHO) publicat al març va afirmar que la Covid-19 va tenir probablement un origen basat en intercanvis entre la fauna salvatge, i va arribar als humans des dels ratpenats mitjançant espècies intermediàries. No obstant, Pequín ha recolzat la teoria que la Covid-19 va entrar a la Xina des de l’exterior a través de menjar congelat contaminat, mentre que diversos polítics estrangers demanen més investigacions sobre la possibilitat que es filtrés des d’un laboratori.

Zeng Guang, epidemiòleg en cap del Centre Xinès de Control i Prevenció de Malalties, va explicar al tabloide estatal ‘The Global Times’ que l’atenció s’hauria de traslladar als Estats Units, un país que va mostrar lentitud a l’hora de fer tests als seus ciutadans en les fases primerenques de la pandèmia, i que també allotja nombrosos laboratoris biològics. «Totes les armes biològiques que té el país haurien de ser objecte d’escrutini», va declarar.

Sobre l’estudi nord-americà, el portaveu d’Afers Exteriors, Zhao Lijian, va dir dimecres que ara resulta «obvi» que l’explosiva expansió de la Covid-19 va tenir «orígens múltiples», i que altres nacions haurien de cooperar amb la WHO.

Notícies relacionades

L’origen de la pandèmia s’ha convertit en una font de tensió política entre la Xina i els Estats Units, sobretot, amb l’atenció posada sobre l’Institut de Virologia de Wuhan (WIV), localitzat a la ciutat on el virus va ser identificat per primera vegada a finals del 2019. La Xina ha sigut molt criticada per la falta de transparència a l’hora d’informar sobre les dades relatives als primers casos de la malaltia, així com sobre els virus que estudia el WIV.

Un informe d’un laboratori del Govern nacional nord-americà va concloure que era plausible que el virus arribés a l’exterior a causa d’una filtració des del laboratori de Wuhan, segons va publicar aquest mateix mes el ‘Wall Street Journal’. Un estudi previ ja parlava de la possibilitat que el SARS-CoV-2 podria haver estat circulant per Europa ja el setembre del 2019, però els experts van assegurar que això no significava necessàriament que la malaltia no s’originés a la Xina, on s’han trobat de manera salvatge nombrosos coronavirus similars al SARS.