Violència al país caribeny

Més de 10.000 haitians han deixat les seves cases per la recrudescència de la guerra entre bandes

Un miler i mig de persones es refugia en un centre esportiu del municipi de Carrefour

Més de 10.000 haitians han deixat les seves cases per la recrudescència de la guerra entre bandes

EFE / JEAN MARC HERVE ABELARD

1
Es llegeix en minuts

Almenys 10.000 persones han hagut d’abandonar les seves llars en les dues últimes setmanes de la zona metropolitana de Port-au-Prince per la recrudescència dels enfrontaments entre bandes armades. Entre els desplaçats hi ha unes 4.140 dones i uns 4.345 nens, segons càlculs de l’Unicef i de l’Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d’Afers Humanitaris (OCHA). Els enfrontaments entre les bandes es van agreujar l’1 de juny per una reconfiguració d’aliances i per conflictes territorials.

Els conflictes han causat almenys 50 víctimes mortals i un nonbre desconegut de ferits, segons informacions recopilades per l’OCHA amb els seus socis locals. Les zones més afectades han sigut Martissant i Fontamara, al sud de la capital, i als barris de Delmas i Saint Martin, al centre de la capital, on s’han registrat tirotejos constants, incendis de vivendes i de comerços i agressions sexuals. Prop de 1.500 persones fugides de Martissant estan instal·lades des de fa més d’una setmana al centre esportiu del municipi de Carrefour, al sud-oest de Port-au-Prince.

Es calcula que almenys 5.100 persones han buscat refugi en cases de familiars, mentre que centenars de persones continuen dormint als carrers i places de Port-au-Prince o en esglésies. L’OCHA afirma que la situació continua sent «volàtil», tot i que les condicions de seguretat han millorat des del 10 de juny, i recorda que diversos periodistes han patit atacs quan van visitar les zones on estan allotjats els desplaçats interns.

«Guerrilla urbana»

Notícies relacionades

El representant de l’Unicef a Haití, Bruno Maes, va dir en un comunicat que Port-au-Prince està vivint ara «una guerrilla urbana, amb milers de nens i dones atrapats en el foc creuat». «Les famílies desplaçades amb les quals he parlat ho han perdut tot i urgentment necessiten aigua, menjar, objectes d’higiene personal, matalassos, mantes i roba», va enumerar.

S’han registrat atacs de bandes armades contra comerços a la principal avinguda que condueix a l’aeroport internacional de Port-au-Prince, que va quedar bloquejada durant hores pels tirotejos. En un comunicat difós dilluns, l’oficina de les Nacions Unides a Haití va dir que està «profundament preocupada per la recrudescència de la violència» de les bandes armades. «Instem totes les parts interessades a aturar la violència i a permetre l’accés a l’ajuda humanitària a les poblacions necessitades», resava el comunicat.