cimera ue-eeuu

UE-Estats Units: De la confrontació a la cooperació

  • La UE i els EUA es comprometen a posar en marxa mitja dotzena de grups d’alt nivell per cooperar sobre vacunes, canvi climàtic i comerç

  • El president dels Estats Units, Joe Biden, reivindica davant la UE la tornada del seu país i recalca que té la seva «visió diferent» a Donald Trump

UE-Estats Units: De la confrontació a la cooperació

Efe

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

«Amèrica està de tornada. Potser mai ens en vam anar però vull reafirmar l’aclaparador interès dels Estats Units a tenir una gran relació amb l’OTAN i amb la UE. Tinc una visió molt diferent del meu predecessor». El missatge de reconciliació llançat pel president dels Estats Units, Joe Biden, a la seu del Consell Europeu a Brussel·les ha confirmat el que tots esperaven, que l’etapa de la confrontació perpètua amb Washington viscuda durant l’etapa de Donald Trump ha passat i que és hora de renovar el vincle transatlàntic. «Els últims quatre anys no han sigut fàcils», ha admès la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, «està de tornada a Brussel·les i Amèrica ha tornat a l’escena global. Són bones notícies», ha celebrat el president de la UE, Charles Michel.

Tot i que no han resolt molts dels fronts encara oberts, el retrobament s’ha concretat en una llarga declaració de set pàgines en la qual els dos aliats es comprometen, entre altres mesures, a crear mitja dotzena de grups d’alt nivell per estructurar la cooperació bilateral i impulsar la col·laboració en àmbits com la fabricació de vacunes contra la Covid-19, la mobilitat internacional, la lluita contra el canvi climàtic, el reforç de les relacions comercials, la cooperació al sector tecnològic amb la creació d’un consell de tecnologia i comerç i impulsar els valors democràtics.

Vacunes per a dos terços de la població

La «primera prioritat» en matèria de Covid-19 serà vacunar dos terços de la població mundial de cara a finals del 2022 tot i que no s’ha d’oblidar la seva petició d’investigació «transparent i lliure d’interferències» sobre l’origen del coronavirus a l’OMS. Un altre dels fronts importants en els quals reforçaran la cooperació serà la lluita contra el canvi climàtic. Les dues parts confirmen el seu objectiu de zero emissions el 2050 i crearan un grup de treball d’alt nivell com a plataforma per concretar la cooperació.

Notícies relacionades

Pel que fa al comerç, la gran novetat se centra en un nou consell de comerç i tecnologia la tasca de la qual serà impulsar les relacions comercials i les inversions, evitar barreres innecessàries, alinear la cooperació tecnològica i digital, recolzar projectes de col·laboració conjunts i estàndards internacionals. En aquest context, es comprometen també a aconseguir la reforma de l’OMC i aconseguir un sistema de resolució de conflictes que funcioni adequadament.

També estan d’acord els dos blocs en aprofitar la reconciliació per «rebutjar l’autoritarisme». D’aquí el seu compromís a «consultar-se i cooperar estretament» sobre una llarga llista de reptes de política exterior com la Xina o Rússia. La UE i els Estats Units també tanquen files entorn d’Ucraïna o Bielorússia, es comprometen al desenvolupament de l’Àfrica, a reforçar la cooperació amb Llatinoamèrica i a «recolzar una solució negociada a Veneçuela que condueixi a unes eleccions lliures i justes».