Optimisme davant el canvi

El nou govern a Israel comença a treballar amb el desafiament de no ser Netanyahu

  • Naftali Bennett ja és primer ministre després d’una reunió a porta tancada amb Netanyahu sense cerimònia oficial ni encaixada de mans

  • «Israel no té millor amic que els Estats Units», ha recordat el president Biden després de felicitar Bennett i Lapid

El nou govern a Israel comença a treballar amb el desafiament de no ser Netanyahu

AFP

4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

La ressaca d’una nit històrica no ha aturat Israel. Des de primera hora el nou govern de Naftali Bennett i Yair Lapid ha començat a treballar. A penes mitja hora ha durat el traspàs de poders per part de Netanyahu sense cerimònia formal per la negativa del ja exmandatari. Poc ha tardat el president nord-americà, Joe Biden, a felicitar el nou primer ministre. Mentrestant, els seus veïns més immediats, els palestins, i el seu rival Iran han confirmat que el canvi de govern no comporta cap alteració en les seves relacions. 

«Els ciutadans d’Israel ens miren ara i la càrrega de la prova recau sobre nosaltres», va defensar Bennett davant la Knesset aquest diumenge abans de ser ratificat com a primer ministre. Després de conèixer-se que 60 diputats li havien donat la seva confiança, l’alegria va esclatar als carrers de la capital Tel Aviv. Persones de totes les edats, amb banderes israelianes i de l’arc de Sant Martí, van prendre la plaça Rabin i la van omplir d’eufòria i optimisme. 

Dotze anys en el poder de Netanyahu han portat a la secular capital a celebrar que ara els governa qui va presidir el Consell Yesha, el major òrgan de protecció dels colons de la Cisjordània ocupada. Alimenta les seves esperances la perspectiva de rostres nous i sobretot, de l’adeu al ‘ministre del crim’ com anomenen l’exmandatari en un joc de paraules entre prime de prime minister i crime en anglès. Emocions trobades davant el canvi dominaven alguns israelians presos per una nit de la gresca.

Sense encaixada de mans

Qui no està gens content és qui ha sigut el primer ministre més longeu de la història d’Israel. Netanyahu s’ha negat a celebrar una cerimònia formal per oficialitzar el canvi de govern. Sense encaixada de mans ni foto oficial, Bennett ja és primer ministre després d’una reunió a porta tancada amb Netanyahu a la seva oficina a Jerusalem. Topaz Luk, un assistent de l’ara líder de l’oposició, ha dit a la ràdio de l’Exèrcit que està «ple de motivació per enderrocar aquest perillós govern al més aviat possible». 

A l’altre costat de l’Atlàntic, obliden ràpid Netanyahu. «La meva administració està totalment compromesa a treballar amb el nou govern israelià per promoure la seguretat, l’estabilitat i la pau per als israelians, els palestins i la gent a tota la regió», ha dit Joe Biden. Qui va tardar un mes a trucar Netanyahu després de convertir-se en president ha assegurat: «Israel no té millor amic que els Estats Units». El secretari d’Estat, Anthony Blinken, ha convidat Bennett i Lapid a visitar aviat la Casa Blanca. 

«Entitat colonial»

Altres mandataris com el canadenc Justin Trudeau, l’alemanya Angela Merkel, el britànic Boris Johnson i fins i tot el Ministeri d’Exteriors dels Emirats Àrabs Units s’han unit a les felicitacions. Des de l’Iran, no esperen que la política exterior i de seguretat israeliana canviï sota el seu nou govern, ha reconegut Exteriors. «La renovació de l’acord nuclear és un error», va dir Bennett diumenge en la Knesset seguint la mateixa línia que el seu predecessor. «Israel no permetrà que l’Iran adquireixi armes nuclears i mantindrà plena llibertat d’acció», va afegir. 

A Gaza i Cisjordània han confirmat que aquest Executiu no suposa un canvi. «Aquest és un assumpte intern israelià», ha afirmat Nabil Abu Rudeineh, portaveu del president palestí, Mahmud Abbàs. També des de Hamàs, el portaveu Fawzi Barhoum s’ha pronunciat: «independentment de la forma del govern a Israel, no alterarà la manera en què mirem l’entitat sionista». «És una ocupació i una entitat colonial, a la qual hem de resistir per la força per recuperar els nostres drets», ha afegit. 

Provocació a Jerusalem

Notícies relacionades

Al seu torn, Hamàs ha fet una crida als palestins de Cisjordània i Jerusalem Est. La tan esperada i controvertida Marxa de les Banderes se celebra aquest dimarts. Dotzenes d’ultranacionalistes jueus desfilaran per la Ciutat Vella de Jerusalem, passant per zones palestines. «Un acte provocatiu i una escalada perillosa que afecta els nostres llocs més sagrats, i una agressió cap a tots els àrabs i musulmans», ha denunciat el Gihad Islàmic. 

Fa poc més d’un mes, la convocatòria d’aquesta marxa i les agressions als manifestants palestins a la Ciutat Santa van provocar la resposta de Hamàs amb míssils. Ara l’amenaça continua latent però s’uneix a una altra d’igual de tenaç. «Si està destinat que estiguem en l’oposició, ho farem amb el cap ben alt fins a enderrocar aquest perillós govern i tornar a liderar el país», va dir Netanyahu diumenge. L’exprimer ministre no té cap intenció d’abandonar l’escenari polític.