Crisi sanitària global

Les proves massives de Covid no salven Lisboa

La capital lusitana no avançarà a la següent fase de la desescalada, prevista per a dilluns vinent, malgrat la campanya de testatges desplegada a les zones d’oci i en el transport públic

Les proves massives de Covid no salven Lisboa
3
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

En el rostre de Patricia Campos s’intueix un gest de preocupació que ni tan sols la mascareta és capaç de dissimular. Fa poc més d’una hora que la furgoneta de la Creu Roja portuguesa s’ha instal·lat a la plaça d’Intendente, al centre de Lisboa, però de moment poques persones s’han acostat per fer-se la prova de Covid. «L’afluència varia molt, hi ha dies en què aconseguim atraure molta més gent i fer més tests», assegura Campos, treballadora de l’organització. A penes quatre persones esperen el seu torn per enfrontar-se al temut escuradents, a l’espera que les dues treballadores de Protecció Civil desplegades per la plaça aconsegueixin captar nous candidats.

Campos forma part dels equips de testatge que el Govern, l’Ajuntament i la Creu Roja van habilitar a finals de maig per mirar de trencar una cadena de transmissió que ha elevat la incidència a Lisboa fins als 180 casos per cada 100.000 habitants, 60 més que el límit de risc fixat per les autoritats sanitàries i més del doble que la mitjana del país. «Ens instal·lem en els punts on hi ha més moviment de persones: a les places, estacions de metro o zones de bars i restaurants», explica Campos. Els equips de testatge han realitzat prop de 25.000 proves ràpides a la regió de Lisboa en poc més de 10 dies.

 

Contagis entre els joves

Contagis entre els jovesLuis Santos, un dels voluntaris, atén els nouvinguts darrere d’un petit taulell instal·lat en ple carrer. Va vestit amb un equip de protecció individual al qual no li falta ni un sol complement: bata blava, mascareta, gorra, guants i una pantalla protectora per evitar qualsevol exposició al virus. «Aquí prenem les dades a les persones que volen fer-se el test i als 15 minuts els arriba el resultat al correu electrònic», explica Santos mentre apunta el nom de Francisco Silva, un noi d’uns vint anys somrient al qual la unitat mòbil de la Creu Roja l’ha agafat per sorpresa. «És cert que els contagis estan pujant a Lisboa, però jo crec que no serà greu. La vacunació està avançant bé i l’any passat hi va haver pocs positius a l’estiu», afirma Silva abans de pujar a la furgoneta.

Més del 40% de la població a Portugal ha rebut almenys una dosi de la vacuna i el Govern ja ha iniciat la inoculació de les persones d’entre 40 i 49 anys, tot i que a Lisboa el percentatge d’immunitzats és menor a causa de la mitjana d’edat de la població, inferior a la d’altres zones del país. La preocupació principal de les autoritats sanitàries és el contagi en les franges més joves, entre les quals hi hagi hagut una relaxació més gran en les últimes setmanes, i l’objectiu de l’Executiu sigui atraure nanos com Silva als punts de testatge.

 

Fre en la desescalada

Fre en la desescaladaLa ministra d’Estat i de la Presidència, Mariana Vieira da Silva, ha anunciat que la capital lusitana –la regió de la qual acumula el 60% dels nous positius– no avançarà a la següent fase de la desescalada a partir de dilluns vinent, la qual cosa suposa mantenir el tancament de l’hostaleria a les 22.30 hores i el teletreball obligatori. «La situació a Lisboa és preocupant, estem tenint dificultats per reduir els contagis», ha assegurat la ministra. Per la seva banda, l’Ajuntament de la capital ha cancel·lat les festes populars, que s’havien de celebrar aquest mes, per evitar aglomeracions i el consum d’alcohol a la via pública.

Notícies relacionades

A la plaça d’Intendente, l’esforç de les treballadores de Protecció Civil està donant els seus fruits i la cua per fer-se el test gratuït és cada vegada més llarga a última hora de la tarda. No obstant, moltes de les persones que hi acudeixen són més grans de 50 anys que ja han rebut almenys una dosi de la vacuna. Els menors d’aquesta edat són a pocs metres d’allà, asseguts a les terrasses dels bars. «És difícil convèncer les persones que estan prenent una cervesa perquè estan amb els amics i els fa mandra», explica la Raquel, una de les voluntàries, mentre guarda una cadira a la furgoneta per afegir: «Demà tornarem a intentar-ho».

 

Temes:

Portugal