Oposició a Putin

El moviment anticorrupció a Rússia intentarà mantenir la seva activitat sense el nom de Navalni

  • Els activistes i aliats del bloguer a les regions tanquen les oficines de representació i tallen vincles financers o formals amb l’opositor, però prometen continuar denunciant els abusos i presentar-se a eleccions

  • Donen per descomptat que creixerà la pressió policial i que s’acosten temps difícils, però confien a mantenir la penetració entre la ciutadania aconseguida durant els últims anys

El moviment anticorrupció a Rússia intentarà mantenir la seva activitat sense el nom de Navalni

FABRIZIO BENSCH / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

«»Putin ha transformat un enemic gran en 20 o 30 petits». Aquestes paraules, pronunciades per Danil Markélov, ajudant d’un regidor a Novosibirsk i aliat d’Alekséi Navalni en les últimes eleccions locals, reflecteixen les intencions de bona part dels qui un dia van integrar la vasta xarxa d’oficines obertes pel bloguer a tot Rússia. Ara que la justícia ha inclòs el moviment en la llista d’«organitzacions extremistes», nombrosos activistes intentaran mantenir vigents, en l’àmbit local, els dos puntals de la seva activitat, és a dir, les investigacions sobre corrupció i la presentació de candidats en les convocatòries electorals, tot i que tallant qualsevol vincle nominal o formal amb l’opositor. Donen per descomptat, això sí, que els marges d’actuació s’estrenyeran enormement, i auguren que la pressió policial sobre ells arribarà a noves cotes.

Les conseqüències legals de la inclusió del Fons contra la Corrupció (FBK, per les seves sigles en rus) a l’inventari d’organitzacions radicals «són enormes», explica telefònicament Ievgueni Smírnov, advocat del Grup 29, el col·lectiu de juristes russos que ha assumit la defensa de l’FBK. A partir d’ara, «l’organització no pot existir; qualsevol contacte amb aquesta és perillós i pot portar des d’una sanció administrativa a un cas criminal», especifica. «Si un s’até al que està succeint amb els Testimonis de Jehovà», organització declarada «extremista» el 2017, el futur per als opositors és poc encoratjador, afirma el lletrat: «Contra aquesta gent s’obren constantment casos criminals, són convocats per la policia a declarar, almenys com a testimonis».

Mantenir-se en l’àmbit local

Semion Kotxkin, professor de secundària a la república de Txuvàixia, al centre de Rússia, es trobava fins fa unes setmanes al capdavant de l’oficina local del moviment de Navalni. Home previsor, des de feia temps es preparava per als nous temps, davant l’evidència que la tolerància envers l’FBK s’havia esgotat. «Existeix el perill que m’acusin de continuar treballant per a Navalni; per això he tancat tots els vincles, no puc rebre finançament de Leónid Volkov (el líder exiliat de l’FBK), he clausurat l’oficina i també he deixat de publicar continguts a les xarxes socials», explica.

Malgrat que pinten bastos en el futur immediat de Kotxkin, aquest manté l’esperit combatiu. «Haurem de començar des de zero, recaptarem diners de forma local a través de campanyes de mecenatge; en aquests cinc anys he adquirit una gran experiència i sé com fer investigacions i com difondre-les», remarca. Compta amb la gran popularitat que tenia el moviment abans de la il·legalització, amb bons resultats obtinguts en els últims comicis regionals, i amb el conflicte existent entre les autoritats de la república i Moscou, una circumstància que alleugereix les pressions polítiques de la capital.

Vicissituds judicials

Notícies relacionades

Idèntiques intencions expressen des de Novossibirsk els membres de la Coalició 2020, avalada per Navalni, que l’estiu passat va aconseguir que quatre dels seus candidats fossin elegits regidors en l’assemblea municipal de la tercera ciutat russa. «El treball de la coalició es mantindrà i la seva agenda serà ampliada de l’àmbit municipal al regional», explica Danílov. Com a prova que les seves activitats encara no s’han vist minvades per les vicissituds judicials, acaben de publicar un vídeo de Serguei Boiko, regidor i líder de la coalició, sota el títol ‘Migdiada espanyola’, en què denuncia, amb el mateix estil directe i sorneguer de Navalni, la presumpta corrupció d’Irina Dedenko, una diputada local de Rússia Unida, que fins i tot té propietats a València.

Novossibirsk és una ciutat de la mida de Barcelona, i «la pressió policial no és gaire gran», explica Danílov, tot i que creu que la vigilància «es manté». Fa poc, al sortir de Rússia per a unes vacances a Egipte, ell i la seva dona van ser retinguts a la frontera.