TURISME

L’efecte del coronavirus en els viatges a Vietnam i Cambodja

Un viatge amb motxilla per la Indoxina és una experiència pràcticament imprescindible, i països com Vietnam o Cambodja són, des de fa uns anys, destinacions de moda pels espanyols

No obstant això, actualment no es pot entrar en cap dels dos països a causa de les restriccions sanitàries

L’efecte del coronavirus en els viatges a Vietnam i Cambodja
4
Es llegeix en minuts

La covid-19 encara afecta greument països arreu del món, i Vietnam i Cambodja no en són una excepció. Per tant, abans de viatjar-hi és convenient conèixer les recomanacions de viatge que s'han emès per als respectius països i comprovar com el coronavirus i les mesures relacionades afecten els plans de viatge.

Fins als darrers mesos, Vietnam vivia una situació relativament tranquil·la. La república socialista va ser un dels primers països a prendre mesures contundents contra el coronavirus i, gràcies a això, semblava tenir el brot ben controlat. Tanmateix, després de gairebé tres mesos sense contagis en l’àmbit nacional, el nombre de nous casos diaris ha augmentat ràpidament i el país viu la pitjor onada des de l’inici de la pandèmia. Ho Chi Mihn, la ciutat més poblada del país, ha experimentat un rebrot, que sembla estar relacionat amb una nova variant del virus detectada al país. Aquesta mescla les mutacions de la variant britànica i l'índia i es creu que és més infecciosa i resistent. Actualment s’han registrat 9.158 contagis i 55 morts relacionades amb el coronavirus.

A més de mesures nacionals que limiten el nombre de reunions en espais interiors i exteriors i altres restriccions, el govern vietnamita ha aïllat pràcticament el país del món exterior per tal de reduir al mínim el risc de contagis, la qual cosa afecta especialment els viatges turístics. De moment no es permet viatjar a Vietnam per motius turístics fins a nou avís. Els únics viatgers que poden entrar de forma excepcional a Vietnam són els de nacionalitat vietnamita, les persones que proporcionen assistència mèdica o aquelles que es creu que contribueixen positivament a l'economia de Vietnam, com ara experts, directius i persones altament qualificades. Per tant, els visats només es concedeixen a les persones que compleixen aquests requisits. Els visats no es poden sol·licitar en l'ambaixada o el consolat com és habitual i l’ha de gestionar el soci de cooperació vietnamita a Vietnam.

Tot i que encara es poden presentar sol·licituds per al visat Vietnam per internet, de moment encara no es tramitaran fins a nou avís. La presentació d'una prova PCR no és suficient en el cas de Vietnam. En el control de passaports, els viatgers han de poder presentar una declaració mèdica d'un facultatiu en la qual consti que la prova és negativa i que no tenen símptomes en el moment de la sortida. També han de poder demostrar que les despeses mèdiques estan cobertes per una assegurança mèdica o una empresa. A l’arribada a Vietnam, encara han de passar 21 dies en quarantena en un lloc designat, seguits de 7 dies en un domicili. El cost de l'estada al centre de quarantena i de les cinc proves (de les quals tres es realitzen in situ i dues, durant la quarantena al domicili) van a càrrec del viatger. Els que viatgin a Vietnam per feina podran sortir del centre de la prova per a treballar si se’ls ha concedit una sol·licitud d'excepció.

Situació actual a Cambodja

Encara que al principi Cambodja semblava poder escapolir-se de la situació, des del primer cas registrat el març de 2021, el país s'ha vist més afectat que Vietnam pel coronavirus. Actualment s’han registrat 35.511 contagis i 278 morts relacionades amb el coronavirus. No obstant això, Cambodja espera recuperar ràpidament el control de la situació, ja que va ben encaminada en el seu programa de vacunació. Fins al moment ja s'han administrat més de 4 milions de vacunes contra el coronavirus.

Cambodja també ha tancat les seves fronteres des de l’inici del brot, fins i tot amb el veí Vietnam. Des d'abril es pot viatjar entre les províncies. S'ha aixecat el confinament a Nom Pen i Sihanoukville, i s'han reobert els comerços i restaurants. A la província de Siem Reap i als districtes de Sihanoukville i Prey Nup continua havent-hi toc de queda entre les 20:00 i les 5:00 hores. El govern cambodjà també ha publicat un mapa amb les zones del país que cal evitar a causa del nombre de contagis. El mapa mostra àrees vermelles, grogues i taronges, que indiquen quines mesures s'apliquen en cada zona. Els residents de les zones vermelles no poden sortir de l’àrea, i els de les zones grogues només poden anar a la feina amb una carta de la seva empresa o del govern.

Notícies relacionades

Actualment, només es pot viatjar a Cambodja amb un visat físic o un visat electrònic de negocis. A diferència del visat electrònic Cambodja, el visat físic ha d’enganxar-se al passaport, per la qual cosa cal acudir a l'Ambaixada de Cambodja. Es pot obtenir un visat electrònic de negocis a través del servei d’immigració cambodjà. Les persones que viatgin a Cambodja han de poder presentar un certificat mèdic recent (obtingut com a màxim 72 hores abans de la sortida) a més del visat.

També és obligatori contractar l’assegurança COVID-19 amb el proveïdor d'assegurances cambodjà Forte Insurance i pagar un dipòsit de 2.000 dòlars a l'arribada per als serveis relacionats amb el coronavirus. En aquests moments no es concedeixen els visats de turisme per a Cambodja. Això no significa que no es puguin sol·licitar, ja que les sol·licituds presentades queden en suspens i es tramitaran quan s'aixequi la prohibició d'entrada. La validesa del visat per a Cambodja de 90 dies comença a partir del moment en què es concedeix el visat. No obstant això, s’ha de tenir en compte que actualment no queda clar si hi haurà requisits addicionals per a viatjar amb un visat Cambodja. Haurem de mantenir-nos al dia per veure com evoluciona la situació i els tràmits burocràtics relacionats amb els viatges.

Temes:

Viatges Turisme