L’Eurocambra reclama alliberar les patents de les vacunes contra la Covid

  • El ple del Parlament Europeu secunda la idea de Joe Biden de suspendre temporalment els drets de propietat intel·lectual per fer front a les restriccions a la producció i l’escassetat del subministrament

  • L’Eurocambra reclama a la Comissió Europea que els acords de compra anticipada de vacunes que negociï en el futur siguin divulgats en la seva totalitat

L’Eurocambra reclama alliberar les patents de les vacunes contra la Covid

Àngel García

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El Parlament Europeu recolza l’alliberament temporal de les patents de les vacunes contra la Covid19 com a mesura per facilitar l’accés global a vacunes assequibles contra la Covid19. Així ho demana en una resolució no vinculant aprovada aquest dijous, amb 355 vots a favor, 263 en contra i 71 abstencions, en la qual reclamen l’obertura de negociacions en l’Organització Mundial del Comerç (OMC) per a una suspensió temporal dels drets de propietat intel·lectual amb l’objectiu de fer front a les restriccions de la producció i l’escassetat de subministrament a nivell mundial.

L’òrgan responsable de l’OMC es va reunir aquest 8 i 9 de juny passat i la Comissió Europea va presentar una proposta per impulsar la producció de vacunes que no inclou la suspensió de les patents, una reivindicació de l’Eurocambra que no comparteix l’Executiu comunitari que considera que renunciar als drets de propietat intel·lectual no resoldrà el problema de l’escassetat de subministraments i que cal centrar-se en les llicències, la transferència de coneixements i tecnologies i eliminar restriccions a l’exportació, elements que també figuren en la moció de l’Eurocambra.

El text aprovat pel Parlament Europeu ha tirat endavant amb el recolzament dels socialistes, verds/ALE i esquerra europea. En contra s’han posicionat el Partit Popular Europeu, bona part dels ultraconservadors i la majoria dels liberals de Renew, inclosos els eurodiputats de Ciutadans mentre que els representants de Vox s’han abstingut.

Barreres a l’exportació

La resolució aposta per «eliminar ràpidament les barreres a l’exportació» i demana a la UE que substitueixi el seu propi mecanisme d’autorització de les exportacions per obligacions de transparència. Els eurodiputats també tornen a reclamar als Estats Units i el Regne Unit que «suprimeixin immediatament les seves prohibicions a l’exportació de vacunes i matèries primeres necessàries per a la producció de vacunes» i recorden que es necessiten 11.000 milions de dosis per vacunar el 70% de la població mundial tot i que fins ara només s’ha produït una petita part d’aquesta quantitat.

Notícies relacionades

La gran majoria dels 1.600 milions de vacunes produïdes fins ara han anat a parar a països industrialitzats productors de vacunes però només el 0,3% de les dosis s’han exportat als 29 països més pobres. Per això la importància, insisteixen els eurodiputats, de reforçar i accelerar la producció de vacunes, especialment en continents com l’Àfrica. Per facilitar l’accés a les vacunes als països pobres, l’Eurocambra considera clau el mecanisme de distribució COVAX, destinat als països de baixos o ingressos mitjans, i urgeix els Estats membres a fer contribucions a això.

La moció també es refereix als futurs acords de compra anticipada de vacunes que negociï la Comissió Europea en nom dels Vint-i-set. Els eurodiputats demanen que aquests acords siguin divulgat en la seva totalitat, en particular referent a les vacunes de nova generació, i insta a incloure-hi obligacions de transparència per als proveïdors.