Nicaragua

EUA anomena «dictador» a Ortega i demana que el tractin com a tal

  • El govern nicaragüenc arresta Félix Maradiaga, tercer aspirant a presidir el país, detingut després de Cristiana Chamorro i Arturo Cruz

Daniel Ortega.

Daniel Ortega.

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La sotssecretària per a Llatinoamèrica del Departament d’Estat dels Estats Units, Julie Chung, va titllar aquest dimarts el president nicaragüenc, Daniel Ortega, de «dictador» i va instar la resta de països del món que el tractin com a tal. «La detenció arbitrària del candidat presidencial Félix Maradiaga –el tercer líder opositor detingut en 10 dies– confirma sense cap dubte que Ortega és un dictador. La comunitat internacional no té més opció que tractar-lo com tal», va dir Chung a Twitter.

El polític opositor i aspirant a la presidència de Nicaragua Félix Maradiaga va ser detingut aquest dimarts sota l’acusació d’«incitar a la ingerència estrangera en els assumptes interns», segons van informar les autoritats. Maradiaga va ser detingut després de comparèixer a declarar davant la fiscalia, on li van confirmar que li havien obert una investigació.

Notícies relacionades

Així, l’opositor es va convertir en el tercer aspirant a la presidència de Nicaragua investigat i detingut a falta de cinc mesos perquè se celebren les eleccions generals, en les quals el sandinista Daniel Ortega busca una nova reelecció. Els altres dos són Cristiana Chamorro, filla de l’exmandatària Violeta Barrios de Chamorro (1990-1997), i Arturo Cruz, que va ser ambaixador davant els Estats Units del Govern d’Ortega entre 2007 i 2009. A més, la fiscalia ha citat al també aspirant Sebastián Chamorro, nebot de l’exmandatària.

Després de la detenció la setmana passada de Cristiana Chomorro, el secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, va assegurar que el Govern d’Ortega estava avançant «exactament en la direcció oposada». «Quan sento que els nostres homòlegs nicaragüencs parlen de les coses positives que el Govern ha fet per al poble, ateses les circumstàncies, suposava que rebrien de bon grat el judici del poble en unes eleccions lliures i justes. Aparentment, no és així», va assegurar el cap de la diplomàcia nord-americana. «Crec que és la mostra d’una falta total de confiança», va afegir Blinken.