Projecte a Budapest

Oposició a Hongria al desembarcament d’una universitat xinesa

  • Orbán anuncia un referèndum sobre la construcció a Budapest d’un campus de la Universitat xinesa de Fudan després d’una manifestació en contra dels plans del Govern

  • L’oposició desconfia dels vincles entre les autoritats hongareses i el règim de Pequín, que s’han intensificat, i tem que Hongria continuï allunyant-se dels valors occidentals

Oposició a Hongria al desembarcament d’una universitat xinesa

EFE

1
Es llegeix en minuts

El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, va anunciar aquest diumenge la seva intenció de recolzar la celebració d’un referèndum sobre la construcció a Budapest d’un campus de la Universitat de Fudan, una institució xinesa, després d’una multitudinària manifestació contra el projecte celebrada dissabte. Els últims anys, els vincles d’Hongria amb el règim comunista de Pequín s’han intensificat, cosa que ha provocat inquietud en diferents estaments socials.

«Si es coneixen les condicions de la inversió, la gent de Budapest podrà decidir en referèndum si volen la Universitat de Fudan», va explicar un portaveu d’Orbán, Gergely Gulyás, citat per la premsa hongaresa. Gulyás va destacar, a més, que no existeix un «cas Fudan», ja que no hi ha un projecte com a tal en tramitació.

«No hem de declarar la nostra fidelitat a Occident perquè estem a l’OTAN i la UE, malgrat els nostres debats interns, i són els nostres aliats», va argumentar. «Estem contents que la Guerra Freda s’hagi acabat. Formem part del sistema d’aliances occidental, però també aspirem a mantenir relacions justes amb les principals potències mundials, incloses Rússia i la Xina», va apuntar.

Gulyás va acusar l’Ajuntament de Budapest d’haver convertit aquest tema en una «qüestió política», malgrat tractar-se d’«una de les universitats més prestigioses del món». «La Universitat de Fudan és la 34a millor del món, i la construcció d’un campus a Budapest és bo per a Hongria, bo per a la Xina i bo per a la comunitat», va afegir.

Notícies relacionades

L’oposició ha convertit aquesta qüestió en un assumpte de campanya, en particular, per l’ús de fons públics per a la construcció, en el que seria una mostra de la deriva d’Orbán, allunyant-se de valors occidentals.

Milers de persones es van manifestar dissabte a Budapest per expressar el seu rebuig al projecte, liderades per l’alcalde de la ciutat, Gergely Karacsony, favorit per encapçalar una candidatura unitària de l’oposició amb vista a les eleccions del 2022.

Temes:

Hongria Xina