Victòria de Morena

Les eleccions locals de Mèxic recolzen el projecte de López Obrador

  • El seu partit, l’esquerrà Moviment Regeneració Nacional, aconsegueix una àmplia victòria a la Cambra de Diputats i és el més votat en 11 dels 15 estats del país

Les eleccions locals de Mèxic recolzen el projecte de López Obrador

EFE

2
Es llegeix en minuts

Tot i que van ser eleccions legislatives i locals, els comicis d’aquest diumenge a Mèxic es van interpretar com un plebiscit a la figura del president, Andrés Manuel López Obrador, el partit del qual va aconseguir retenir la majoria a la Cambra de Diputats, tot i que dependrà molt més dels aliats.

Segons els resultats preliminars de l’Institut Nacional Electoral, l’esquerrà Moviment Regeneració Nacional (Morena) va ser el guanyador de les eleccions més grans de la història del país, en què es va renovar la Cambra de Diputats, 15 de 32 governadors, 30 congressos locals i més de 1.900 ajuntaments alhora.

Les projeccions atorguen a Morena, partit creat a imatge i semblança de López Obrador, prop del 35% dels vots, que equival a entre 190 i 203 dels 500 escons de la Cambra baixa. Tot i que són menys diputats que els 253 que ostenta actualment, sumat als aliats, el Partit del Treball (PT) i el Partit Verd (PVEM), aconseguiria superar la barrera de la majoria absoluta (251), amb entre 255 i 292.

Si es confirmen aquests resultats, el president López Obrador continuarà gaudint d’una majoria absoluta en la segona meitat del seu mandat per prosseguir la «quarta transformació» de Mèxic que diu impulsar.

Això va deixar amb un sabor agredolç la inèdita coalició opositora Va per Mèxic, que per derrotar López Obrador havia congregat els partits que abans s’havien repartit el poder i que va obtenir entre 181 i 213 escons.

Concretament, el dretà Partit Acció Nacional (PA) va guanyar entre 106 i 117; l’exgovernant Partit Revolucionari Institucional (PRI), entre 63 i 75, i l’esquerrà Partit de la Revolució Democràtica, (PRD) entre 12 i 21.

L’altra gran contesa de la jornada es va jugar en gairebé la meitat dels Ggverns estatals del país, on Morena hauria vençut en 11 dels 15 que estaven en joc. Tot i que el recompte es preveu llarg i fins i tot disputat als tribunals, les primeres dades apunten que el partit de López Obrador va aconseguir retenir Baixa Califòrnia i va prendre a l’oposició els estats de Baixa Califòrnia Sud, Campeche, Colima, Guerrero, San Luis Potosí, Sinaloa, Sonora, Nayarit, Tlaxcala i Zacatecas.

Notícies relacionades

L’aliança opositora només hauria retingut els feus conservadors de Querétaro i Chihuahua, mentre que Michoacán continua sense decantar-se per cap dels dos bàndols.

A més, tot apunta que Samuel García (MC) s’hauria imposat a l’industrialitzat Nuevo Leó, l’estat més poblat dels que estaven en joc i joia de la corona d’aquests comicis.

Temes:

Mèxic