Canvi d’era a Israel

El Parlament israelià iniciarà dilluns el procés per votar si avala el nou Govern

El variat Executiu de vuit partits posarà fi al llarg mandat de Netanyahu

El Parlament israelià iniciarà dilluns el procés per votar si avala el nou Govern
1
Es llegeix en minuts

El vot de confiança del Parlament israelià al nou Govern, que s’espera que posi fi al llarg mandat de Benjamin Netanyahu, podria produir-se dimecres o el dilluns següent, segons els mitjans de comunicació israelians, després d’un anunci previ del president de la Knesset al ple.

El cap del Parlament israelià, Yariv Levin, estret col·laborador de Netanyahu, el primer ministre que més temps porta al càrrec, va dir divendres a la nit que presentaria formalment la formació d’un Govern encapçalat pel fins ara líder de l’oposició, Yair Lapid, en una sessió plenària dilluns.

L’anunci formal posarà en marxa el procés pel qual els 120 membres de la Knesset votaran si donen o no la seva confiança al variat Govern format per Lapid amb dos partits d’esquerra, dos de centre, tres de dreta (entre ells Yamina, una dreta religiosa nacionalista radical) i el grup islamista àrab Raam. Aquests vuit partits tenen visions oposades en gairebé tot, excepte en el desig de treure Benjamin Netanyahu del poder. Segons l’acord de coalició, el líder de Yamina, Naftali Bennett, encapçalaria el nou govern durant dos anys i després deixaria el seu lloc a Yair Lapid.

Por d’un retard

Després que la coalició anti-Netanyahu es formés a l’últim minut, dimecres a la nit, havien sorgit temors que Yariv Levin, membre del partit dretà Likud del primer ministre sortint, pogués retardar la convocatòria de la votació, amb l’esperança que alguns membres desertessin sota la pressió del fins ara primer ministre.

Notícies relacionades

En els últims dies, els partidaris del primer ministre sortint –enjudiciat per «corrupció» en tres casos, una cosa inèdita per a un cap de Govern en funcions a Israel– han celebrat concentracions davant la casa de Nir Orbach, un membre de Yamina que va dir no estar segur de poder recolzar aquesta aliança.

Divendres, un post a la pàgina de Facebook de Netanyahu, deia que «els qui van ser elegits pels votants de dreta es deuen a si mateixos fer el correcte: formar un Govern de dreta bo i fort».