Decret religiós inèdit

Fàtua contra els matrimonis concertats a Itàlia després de la desaparició d’una noia

  • «Els actes tribals no pertanyen a l’islam», declara el president d’una de les principals associacions islàmiques a EL PERIÓDICO

  • La policia creu que la família de la noia la va assassinar per negar-se a casar-se amb un cosí del Pakistan

Saman Abbas.

Saman Abbas.

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Va passar aproximadament fa un mes, tot i que ningú en sap la data exacta, ja que ella segueix desapareguda i es creu que ha mort. El seu nom és Saman Abbas, va néixer al si d’un matrimoni pakistanès que va emigrar a Itàlia, li agradava el rap, i la policia considera que va ser assassinada per haver rebutjat un casament concertat amb un cosí. Però, a les cròniques, la Saman serà ara sobre tot un símbol, i el seu destí ha sigut el desencadenant que va empènyer dues de les associacions islàmiques més grans italianes a emetre una inèdita fàtua (decret religiós) contra els matrimonis forçosos.

«Aquest és el missatge, molt fort, que volem donar a la societat. Hem decidit emetre aquesta fàtua per la gravetat d’aquest cas», destaca a EL PERIÓDICO Yassine Lafram, president de la Unió de les Comunitats Islàmiques Italianes (UCOII), a l’explicar per què ha decidit utilitzar aquesta eina, que generalment es fa servir quan la jurisprudència religiosa no és clara. «Els actes tribals no pertanyen a la religió islàmica. La nostra condemna és ferma, absoluta i no té peròs. Diem ‘no’ a qualsevol interpretació retrògrada», afegeix Lafram. La seva postura, assegura, va generar «consens».

La decisió de la UCOII, que també ha sigut recolzada per l’Associació Islàmica dels Imams i de les Guies Religioses, arriba després que el cas de Saman provoqués una profunda commoció a Itàlia, on –tot i que no sigui particularment freqüent– hi ha hagut altres casos de joves perseguides, i fins i tot assassinades, per familiars que no van acceptar les seves negatives a costums arcaics que violaven els seus drets cívics. De fet, es desconeix quants matrimonis concertats s’han produït els últims anys al país, tot i que una estimació del 2015 calculava que ja llavors la xifra se situava entorn dels 2.000 casos.

Entregada pels seus pares

Els investigadors italians creuen que la noia, de 18 anys i integrada a la comunitat del poble de Novellara, a la regió de Reggio de l’Emília (nord d’Itàlia), va ser entregada pel seu pare i la seva mare a altres tiets i cosins, que la van executar. El germà de la víctima, un adolescent de 16 anys, va relatar a la policia que la noia va ser assassinada per rebutjar reiteradament el matrimoni forçat amb un cosí del Pakistan. El jove germà està ara en parador secret, segons ‘La Stampa’.

Un dels familiars de la noia va ser arrestat diumenge a la ciutat francesa de Nimes mentre intentava fugir a Espanya, presumiblement per reunir-se amb altres parents. La sospita dels carrabiners és que els pares –que a principis de maig van abandonar el país– haurien entregat amb un engany la noia al tiet que finalment la va matar.

Aquesta versió estaria corroborada pel vídeo captat per unes càmeres de vigilància el 29 d’abril, en què es veuen tres persones empunyant pales i altres eines que van pot ser que fossin utilitzades per cavar el clot en què la noia va ser sepultada, segons ‘Il Resto del Carlino’, un mitjà local. El novembre del 2020, la Saman havia demanat ajuda als serveis socials i havia sigut allunyada de la seva família després de denunciar les intencions dels pares d’obligar-la a casar-se.

Recerca del cadàver

Notícies relacionades

Els investigadors treballen amb la hipòtesi d’un delicte d’homicidi i ocultació de cadàver, va explicar el tinent coronel Luigi Regni, un dels policies a càrrec de la investigació. Regni, juntament amb un equip de militars i gossos policies, continuaven aquest dijous les tasques de recerca del cos als camps pròxims a la finca de Novellara on la família treballava i vivia.

L’atenció sobre la plaga dels matrimonis forçats ha adquirit més relleu a Itàlia els últims anys. Des del 2019, Itàlia considera aquesta pràctica com un delicte, que es castiga amb penes de presó de fins a 5 anys. També recentment el Tribunal de la Cassació d’Itàlia ha reiterat que les dones migrants que fugen d’altres països, per l’amenaça d’un matrimoni concertat, poden beneficiar-se de mesures de protecció humanitària i mantenir-se al país.

Temes:

Itàlia