Crisi sanitària global

Itàlia anuncia l’inici de la vacunació massiva de tota la població

Tots els italians poden demanar cita per vacunar-se amb una de les quatre vacunes autoritzades

Itàlia anuncia l’inici de la vacunació massiva de tota la població
2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

La campanya de vacunació massiva contra la Covid-19 arrenca a Itàlia. Així ho ha anunciat avui el ministre de Salut, Roberto Speranza, que ha comunicat que a partir d’aquest dijous totes els adults que es troben a Itàlia, sense distinció d’edat o condició mèdica, podran demanar cita per vacunar-se amb una de les quatre vacunes autoritzades al país (AstraZeneca, Moderna, Pfizer i Janssen).

«Accelerem la campanya per superar una etapa molt difícil. Bona festa de la República a tothom», ha comentat el ministre, amb referència a la festivitat que celebra avui el país. L’anunci arriba poc després que l’Agència italiana de Medicaments informés que també podran vacunar-se amb Pfizer els adolescents de més de 12 anys.

«Itàlia és un país viu, fort i amb moltes ganes de tornar a començar», va dir dimarts el primer ministre Mario Draghi, el mateix dia en el que l’ISTAT, l’INE italià, va informar que els avenços en àmbit sanitari coincideixen amb una revisió a l’alça de l’anterior previsió de creixement del PIB, que en els primers tres mesos va créixer un 0,1%.

Fins ara, Itàlia ha subministrat més de 35,4 milions de dosis contra el coronavirus i uns 12,2 milions d’individus ja han completat el cicle de vacunació, l’equivalent al 22,6% de la població major de 12 anys, segons el Ministeri de Salut italià. L’objectiu que Roma es va fixar al març és que per al setembre el 80% de la població hagi rebut almenys una dosi, una tasca que, no obstant, també depèn molt de com s’organitzaran les regions.

Buscar els «extraviats»

Per això, malgrat la bona notícia, ja fa uns dies el comissari per a la gestió de la pandèmia, el general Francesco Figliuolo, va manifestar la seva preocupació pels «extraviats» de la campanya, persones encara no vacunades que ja ho haurien d’estar. «Busqueu-los», va ser la consigna, segons va informar la premsa italiana.

Amb això com a premissa, s’ha informat que s’intensificarà l’activitat dels equips mòbils de sanitaris de l’Exèrcit perquè viatgin a les zones més remotes del país, on viuen particularment avis i persones que tenen més dificultats per desplaçar-se i accedir a les plataformes virtuals de registre de la vacunació.

Notícies relacionades

«Hi ha 28 equips mòbils i han vacunat fins ara unes 40.000 persones, incloent-hi les vacunacions efectuades a les illes menors», explicava a aquesta periodista fa uns dies un portaveu de l’Estat Major de la Defensa, Giulio Macari, que va afegir que algunes d’aquestes unitats van començar a treballar el passat 26 de març.

Al seu torn, en algunes regions, com el Laci (Roma), ja han iniciat a administrar la vacuna monodosi Janssen en farmàcies i els metges de capçalera van començar a acceptar reserves per a la subministració als seus estudis. Un obstacle podrien ser els moviments antivacunes, però, tot i així, segons un estudi d’abril de la Fondazione Italia in Salute, només un 7,5% de la població italiana estaria totalment «en contra» de la vacuna i només un 9,9% formaria part de la categoria dels «escèptics».