Diversos opositors han fugit

Rússia estén la repressió als grups polítics independents al marge de Navalni

  • Detingut quan es disposava a abandonar el país l’exdirector de ‘Rusia Abierta’, la fundació finançada pel magnat exiliat Khodorkovski

  • La policia registra els domicilis de dos antics diputats de la Duma Estatal crítics amb el Kremlin i membres d’una mateixa família

Rússia estén la repressió als grups polítics independents al marge de Navalni

Efe

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Una a una, van caient totes les organitzacions i personalitats polítiques alienes al Kremlin que es movien en els estrets marges d’actuació que encara permetia l’Estat rus. Després de desmantellar el Fons de Lluita contra la Corrupció, la potent oenagé fundada per l’activista empresonat Aleksei Navalni, li toca ara el torn a Rusia Abierta, la plataforma creada el 2014 pel magnat exiliat Mikhaïl Khodorkovski amb l’objectiu d’«impulsar la societat civil» al país. Andrei Pivovárov, el seu antic director, ha sigut detingut aquest dilluns a l’aeroport de Sant Petersburg quan es disposava a viatjar a Varsòvia i literalment extret de l’avió per les forces de seguretat.

Tal com relata per telèfon a EL PERIÓDICO Tatiana Usmánova, excoordinadora de ‘Rusia Abierta’, «Pivovárov havia creuat el control de passaports, sense que tingués pendent cap demanda contra ell», i l’avió, pertanyent a les línies aèries de Polònia, «estava ja rodant per la pista» quan, «per ordre dels serveis secrets russos, el pilot va rebre l’ordre d’aturar-se». Després de l’arrest, continua Usmánova, l’encausat va ser traslladat a la ciutat de Krasnodar, al sud de Rússia, on compareixerà davant del jutge i serà acusat formalment de pertinença a «organització indesitjable», delicte que es castiga amb fins a sis anys de presó.

Organització indesitjable

Notícies relacionades

L’organització, finançada i auspiciada per Khodorkovski des del Regne Unit, ja havia sigut declarada «organització indesitjable» el 2017, tot i que finalment no va ser il·legalitzada, segons informa el portal OVD Info. Els seus membres, això sí, han sigut perseguits de forma recurrent en els tres últims anys per les forces de seguretat fins que finalment, fa uns quants dies, l’organització va decidir autodissoldre’s a causa de la recrudescència de la repressió contra els moviments independents. Les intencions de Pivovárov de participar en les pròximes eleccions parlamentàries de setembre probablement va ser el desencadenant de la detenció. Pivovárov «es trobava en converses amb el partit Yábloko» per ser candidat en els comicis, ha revelat Usmánova.

Poder polític i poder judicial semblen haver-se conjurat per impedir que a la Duma que sorgeixi després de la consulta electoral de la tardor hi hagi veus independents al marge de la forces polítiques tolerades tradicionalment. Els domicilis de Dmitri Gudkov i el seu pare, Guenadi, els dos exdiputats a la Cambra baixa del Parlament rus, han sigut registrats aquest dimarts. «A la meva datxa de Kolomna (localitat a uns 65 quilòmetres al sud-est de Moscou) s’està produint un registre... en desconec la raó formal; la real és coneguda», ha escrit Gudkov fill al seu canal de Telegram. Durant els seus respectius mandats com a parlamentaris, tots dos es van convertir pràcticament en les úniques veus a la Cambra que llavors gosaven criticar el president Putin. El 2013, Dmitri Gudkov va ser expulsat del partit Rússia Justa, integrant de l’anomenada oposició sistèmica, després de ser acusat d’invocar els EUA perquè «interfereixin en els assumptes interns de Rússia». En l’actualitat, s’havia integrat a les files de Yábloko, un partit liberal.