Assassinat

Maten un funcionari de la Comissió de Recerca a Mèxic

  • Javier Barajas Piña va entrar en l’entitat el 2020 per ajudar a localitzar la seva germana desapareguda

Maten un funcionari de la Comissió de Recerca a Mèxic

EFE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un jove integrant de la Comissió de Recerca de Persones Desaparegudes a l’estat de Guanajuato, centre de Mèxic, va ser assassinat diumenge, van reportar autoritats aquest dilluns. «Les Comissions transmetem la nostra profunda consternació per l’assassinat del nostre company en el context de la recerca de persones desaparegudes», va publicar la Comissió Nacional de Recerca (CNB) en un comunicat firmat també per 30 comissions estatals dedicades a la mateixa tasca, entre les quals no hi ha la de Guanajuato.

El funcionari assassinat és Javier Barajas Piña, de 27 anys, germà de Guadalupe Barajas Piña, mestra de primària que va ser reportada com a desapareguda el 29 de febrer del 2020, al municipi de Salvatierra, de Guanajuato. La desaparició va portar Barajas Piña a afegir-se a les tasques de recerca sobre el terreny que realitzen col·lectius de l’entitat, per mirar de trobar la seva germana, coneguda com la mestra Lupita. Les restes de Lupita van ser trobades en una fossa clandestina a Salvatierra, en el que ara és la troballa de cadàvers més gran a Guanajuato. D’allà van ser extrets 76 cossos, entre finals d’octubre i principis de novembre del 2020. No obstant, no va ser fins al febrer quan la Fiscalia General de l’Estat va notificar als familiars que un d’aquests cossos era el de Guadalupe.

Notícies relacionades

Malgrat la troballa de la seva germana, Barajas Piña va decidir continuar participant en els treballs dels col·lectius i fins i tot va ser integrat formalment a la Comissió Estatal de Recerca, en l’àrea de recerques sobre el terreny. «La feina de Javier en els últims mesos, primer com a germà de Guadalupe i després com a funcionari de la Comissió Estatal de Guanajuato, va estar dirigida a la recerca de la veritat i justícia per a les persones desaparegudes», va apuntar el comunicat de la CNB.

Igual com la seva germana, el seu cos va ser localitzat amb ferides de bala a la zona centre de Salvatierra diumenge passat, va informar la Fiscalia local. Fins al moment, la Comissió Estatal de Recerca de Guanajuato no s’ha pronunciat sobre el tema. D’acord amb dades de la CNB, a Guanajuato, ubicada a la regió central del país, hi ha 2.559 persones reportades com desaparegudes. A més, 266 que estaven en aquesta situació van ser localitzades sense vida. A Mèxic, són 88.498 els desapareguts, dels quals el 74,5% són homes.