Nicaragua

Chamorro critica el «rosari de violacions» en l’arrest de dos excol·laboradors

  • Walter Gómez i Marco Fletes van ser detinguts per un presumpte blanqueig de diners i la candidata assegura que hi va haver moltes irregularitats

Chamorro critica el «rosari de violacions» en l’arrest de dos excol·laboradors

EFE

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’aspirant a la Presidència de Nicaragua Cristiana Chamorro Barrios va acusar aquest dilluns el Ministeri Públic i la Policia Nacional de cometre un «rosari de violacions» en la detenció de dos dels seus excol·laboradors que, igual com ella, són investigats per un cas de presumpte blanqueig de diners. Chamorro Barrios, filla de l’expresidenta Violeta Barrios de Chamorro (1990-1997), no va descartar que les autoritats també girin una ordre de detenció en contra seu. «No es pot descartar cap possibilitat davant un règim arbitrari, autoritari i que viola els drets humans de qualsevol ciutadà», va dir en roda de premsa la també periodista, que és la figura de l’oposició amb més probabilitat de guanyar les eleccions del novembre, en les quals el mandatari Daniel Ortega busca una nova reelecció, segons una enquesta de la firma CID Gallup.

Walter Gómez i Marco Fletes, administrador financer i comptable general de l’ONG Fundación Violeta Barrios de Chamorro, respectivament, que igual com Chamorro Barrios són investigats per presumpte blanqueig de diners, van ser detinguts divendres a la nit als seus domicilis, segons els seus familiars. Una jutge del districte penal d’audiències de Managua, Gloria Saavedra, va admetre una sol·licitud d’ampliació a 90 dies del termini per investigar els imputats i els va deixar detinguts.

Enumera les violacions basant-se en les lleis

«Hem vingut a denunciar el rosari de violacions, d’atropellaments als drets humans que estan patint Walter i Marcos», va dir l’aspirant presidencial, acompanyada dels advocats i familiars de Gómez. «Ells van ser capturats divendres passat a la nit i van ser segrestats sense cap acusació i sense cap ordre de detenció judicial que els fos presentada», va afirmar. Va afirmar que als seus dos excol·laboradors «se’ls ha violat el dret a la defensa», sota l’argument que «van passar per sobre de la llei i la voluntat d’ells al realitzar una audiència de manera secreta sense la presència dels advocats defensors que havien nomenat». «Van violar també la seva presumpció d’innocència. Han presumit la culpabilitat de Walter i Marcos encara que ells es van presentar voluntàriament davant el Ministeri Públic i davant l’opinió pública, i han sigut presentats com culpables», va continuar. «Van violar també el seu dret a ser informats dels càrrecs en contra seu. Fins ara no existeix informació clara ni veraç dels fets que constitueixen el delicte de blanqueig de diners de què s’acusa la Fundación Violeta Barrios de Chamorro, els informes de la qual estan tots en el Ministeri de Governació i el Ministeri de Relacions Exteriors», va afegir.

Els familiars dels detinguts no els han vist

Notícies relacionades

Chamorro Barrios va assegurar que cap dels investigats «han sigut informats ni per la Fiscalia ni per la Policia Nacional en què consisteixen aquests càrrecs que se’ls imputen». «Tant la Fiscalia com la Policia han guardat total hermetisme sobre les causes de detenció arbitrària contra Walter i Marcos. Es desconeix de quins càrrecs concrets se’ls acusa en el moment del segrest i no se’ls va brindar cap informació ni a ells ni als seus familiars», va apuntar. Així mateix, va dir que «es viola el dret a comunicar-se amb un familiar o amb un advocat defensor de la seva elecció dins de les primeres tres hores» i que «ni els seus familiars ni els advocats defensors han tingut informació real de la seva ubicació». «Es troben completament incomunicats i aïllats amb mecanismes de pressió i segurament sotmesos a tortures», va afegir. Segons Chamorro Barrios, les autoritats també han violat «el seu dret a la dignitat» i va assenyalar que «el segrest va ser executat amb violència i menyspreu de la seva dignitat com éssers humans».

Cinc extreballadors d’aquesta ONG, inclosa Chamorro Barrios, més la corresponsal de la cadena hispana Univision a Nicaragua, María Lilly Delgado, són investigats per la Fiscalia pel presumpte delicte de blanqueig de diners, béns i actius en perjudici de la societat nicaragüenca i l’Estat de Nicaragua. Segons el Ministeri de Governació, aquesta ONG, que va tancar el febrer passat, va incomplir greument les seves obligacions davant l’Ens Regulador i de l’anàlisi dels Estats Financers, període 2015-2019, es van obtenir clars indicis de blanqueig de diners, fet pel qual «s’ha informat el Ministeri Públic per (obrir) la investigació corresponent».

Temes:

Nicaragua