Mafiós penedit

L’assassí del jutge Falcone surt en llibertat després de 25 anys a la presó

  • Giovanni Brusca va confessar a la policia haver ordenat i matat més de 150 persones

  • La germana del magistrat antimàfia lamenta el seu alliberament i demana que el vigilin per evitar que reincideixi

Mafia mobster Brusca released from prison after completing sentence

Mafia mobster Brusca released from prison after completing sentence / LANNINO (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Giovanni Brusca, assassí confés del jutge antimàfia Giovanni Falcone, ha sortit aquest dimarts de la presó després de passar 25 anys en una presó italiana. Ara haurà de passar quatre anys en llibertat condicional, segons han informat mitjans italians.

Brusca, de 64 anys, era uns dels homes més pròxims a l’històric capo de la Cosa Nostra, la màfia siciliana, Salvatore ‘Totó’ Riina, abans de «penedir»-se i passar a col·laborar amb la justícia. Aquesta decisió li va comportar una reducció de la seva condemna a cadena perpètua a una pena de 30 anys.

Considerat un dels assassins més sanguinaris de la màfia, va confessar el seu paper decisiu en la matança de Capaci, en la qual van ser assassinats Falcone, la seva dona i tres agents del seu escorta el 23 de maig del 1982 amb 500 quilos d’explosius que van rebentar l’autopista per la qual viatjaven el jutge i els seus col·laboradors a l’illa de Sicília (sud d’Itàlia).

En les seves declaracions davant els jutges, va assegurar que va ser ell que va apretar el detonador.

Evitar la reincidència

«És una notícia que em dol, però així és la llei, una llei que el meu germà volia i que, per tant, ha de ser respectada. Només espero que el poder judicial i les forces de l’ordre el vigilin molt de prop per evitar el perill que torni a delinquir», va dir al conèixer la notícia Maria Falcone, germana del famós jutge assassinat i convertit ell mateix en un símbol de la lluita contra la màfia.

Entre altres delictes d’extrema crueltat confessats per Brusca figura també l’assassinat del petit Giuseppe di Matteo, el fill de 13 anys del penedit Santino di Matteo, segrestat el 23 de novembre del 1993 i escanyat l’11 de gener del 1996, després de la qual cosa el seu cos va ser dissolt en àcid.

Va formar part d’un despietat grup d’assassins que actuaven sota el mandat directe de Riina i, segons ell mateix va confessar als investigadors després de la seva detenció, el 20 de maig del 1996 va ordenar i va cometre l’assassinat de més de 150 persones, els noms de les quals era incapaç de recordar.

Sortida polèmica

Notícies relacionades

La sortida de Brusca de presó ha aixecat una enorme polèmica a Itàlia, on molts han criticat que un assassí tan sanguinari s’hagi beneficiat de la llei que redueix les penes dels col·laboradors i de la qual el mateix Falcone va ser un gran defensor.

L’alliberament de Brusca «et deixa sense alè i et preguntes com és possible», però «la germana de Falcone ens recorda a tots que aquesta llei aplicada avui la va voler també el seu germà, que ha permès tants arrestos i ha desbaratat les activitats mafioses, tot i que és un cop de puny a l’estómac», ha resumit avui l’exprimer ministre i secretari general del Partit Demòcrata (PD), Enrico Letta.

Temes:

Màfia Itàlia