Augment de casos

El Perú supera els 180.000 morts per Covid-19

•Fins diumenge, es reconeixien oficialment 66.471 morts durant la pandèmia

Un médico revisa radiografías de un paciente con coronavirus en un domicilio de las afueras de Lima (Perú).

Un médico revisa radiografías de un paciente con coronavirus en un domicilio de las afueras de Lima (Perú). / AFP / ERNESTO BENAVIDES

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El Perú reconeixia fins diumenge 66.471 morts per Covid-19, una de les xifres més altes de Sud-amèrica. Però tot ha sigut pitjor d’acord amb el Grup de Treball Tècnic (GTT) creat pel Govern interí per actualitzar la xifra de morts. L’informe final provoca esgarrifances: 180.764 persones han perdut la vida pel virus entre l’1 de març del 2020 i el 22 de maig d’aquest any.

El comitè està format per integrants de la societat civil i representants de l’Organització Panamericana de la Salut (OPS), l’Institut Nacional de Salut (INS), el Centre Nacional d’Epidemiologia, Prevenció i Control de Malalties (CDC), representants del president provisional, Francisco Sagasti, i el Consell de Ministres.

Les conclusions, citades pel diari de Lima El Comercio, posen en escena la precarietat amb què l’Estat peruà es va enfrontar a la pandèmia. Les Oficines d’Epidemiologia no van comptar amb prou personal per recomptar les defuncions ni recursos per tenir en temps i forma els exàmens de laboratori i revisar les històries clíniques dels morts. La distància entre els antics informes oficials i la realitat obliguen a modificar els mecanismes d’informació i comptabilització de les víctimes.

Criteris tècnics

Davant d’això, el grup de treball ha proposat que el recompte de xifres de morts per la pandèmia s’elabori sota la definició de «mort per Covid-19», amb què s’hauran d’ara endavant de complir amb diversos criteris tècnics establerts.

Notícies relacionades

La societat peruana va travessar dues onades de la pandèmia amb moltes dificultats. L’alt grau d’informalitat de l’economia va obligar moltes famílies a eludir les mesures de confinament. Però, alhora, les restriccions van ser transgredides per raons estrictament socials. Aquesta desobediència va afavorir la propagació del virus.

D’acord amb l’OPS, en les últimes setmanes el ritme dels contagis s’ha desaccelerat. La campanya de vacunació és lenta: tot just 3,8 milions de persones s’han immunitzat. En aquest context el país organitza el pròxim diumenge la segona volta presidencial entre Keiko Fujimori i Pedro Castillo.

Temes:

Perú