Segons la premsa alemanya

Dinamarca va ajudar Washington per espiar Merkel

  • Noves informacions apunten que els serveis d’intel·ligència de Dinamarca van recolzar les escoltes de l’Agència de Seguretat Nacional dels EUA al telèfon mòbil de la cancellera alemanya durant el mandat d’Obama

Dinamarca va ajudar Washington per espiar Merkel

Reuters

1
Es llegeix en minuts

Noves revelacions entorn de l’escàndol de l’espionatge «amic» que els Estats Units van practicar sobre la cancellera alemanya, Angela Merkel, i altres polítics europeus comprometen Dinamarca, els serveis secrets de la qual aparentment van contribuir a aquestes activitats. 

Segons informacions coincidents del diari alemany Süddeutsche Zeitung i les televisions públiques NDR i WDR, l’espionatge danès va ajudar l’Agència de Seguretat Nacional (NSA) nord-americana per portar a terme les escoltes als telèfons mòbils de Merkel i del seu llavors ministre d’Exteriors, Frank-Walter Steinmeier, actual president alemany. 

L’escàndol per aquestes escoltes va sortir a col·lació el 2013 i va entelar les relacions entre els dos grans aliats transatlàntics, Berlín i Washington.  

Merkel va expressar el seu malestar al llavors president, el demòcrata Barack Obama, i va considera «inacceptable l’espionatge entre amics». 

Successives revelacions periodístiques van treure a la llum aquestes pràctiques, que la NSA havia estat portant a terme des dels 90 i que van afectar també altres líders europeus, així com el Banc Central Europeu (BCE). 

Segons les noves informacions, Dinamarca estava al corrent d’aquestes activitats i presumiblement va cooperar amb els Estats Units per portar-les a terme. 

Notícies relacionades

La qüestió compromet aquest país, en la seva doble condició de veí d’Alemanya i soci de la Unió Europea (UE), apunten aquests mitjans.  

La seva cooperació amb la NSA va possibilitar no només les escoltes al telèfon mòbil de Merkel sinó també a altres líders de països nòrdics, com Suècia i Noruega.