Mobilitat a Europa

Brussel·les recomana començar a eliminar les restriccions de viatge de cara a l’estiu

  • La Comissió Europea actualitza la recomanació de les regles de viatge i recomana eliminar progressivament les limitacions

  • Segons Brussel·les, els menors de 6 anys que viatgin en família queden exempts de quarantenes i test si els pares no han d’estar en aïllament

Brussel·les recomana començar a eliminar les restriccions de viatge de cara a l’estiu

CATI CLADERA / EFE

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

En poc més d’un mes, el certificat digital Covid-19 facilitarà els desplaçaments i viatges dins de la Unió Europea. Perquè els Vint-i-set eliminin les restriccions de forma coordinada, aquest dilluns la Comissió Europea ha presentat una nova recomanació que actualitza les regles i advoca per començar a eliminar progressivament des d’ara les limitacions. «A mesura que la vacunació avança proposem relaxar gradualment les mesures de viatge de forma coordinada amb la nostra eina comuna: el certificat digital Covid», ha afirmat la presidenta Ursula von der Leyen.

Brussel·les proposa els governs que els viatgers que disposin d’un certificat que avali la seva plena vacunació, la recuperació de la malaltia o que disposa d’un test negatiu, quedin exemptes de quarantenes i altres restriccions. Totes les persones que disposin d’un certificat de vacunació han de quedar exemptes del requisit 14 dies després d’haver rebut l’última dosi, sigui un antídot amb una o dues dosis. Si els estats membres accepten emetre un certificat a les persones que hagin rebut una única dosi –de dues– aquestes persones també han de quedar exemptes dels requisits addicionals.

La recomanació, que clarifica la lletra petita del certificat Covid i la infraestructura de la qual serà operativa des d’aquest 1 de juny, també advoca per excloure de l’exigència de quarantena o test les persones recuperades de la malaltia que posseeixin certificat de vacunació. El període de validesa d’aquest seria de 180 dies després d’una prova positiva. Finalment, Brussel·les considera que les persones amb un test vàlid negatiu tampoc han de ser objecte de requisits addicionals. El període de validesa dels tests PCR seria de 72 hores i 48 hores en el cas dels tests d’antígens, si els estats membres els accepten.

Menors sense restriccions

En el cas dels viatges en família, els menors de 18 anys que viatgin amb els pares han de quedar exempts de quarantena quan els pares no hagin de ser sotmesos a aquesta restricció perquè estiguin, per exemple vacunats, tot i que sí que se’ls podria demanar un test. En el cas dels menors de 6 anys estaran exempts tant de quarantena com de test. A més, la proposta actualitza els criteris per elaborar el mapa de colors de les zones de risc en funció de les dades del Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties (ECDC).

Notícies relacionades

Una vegada aprovada la recomanació seran considerades zones taronges aquelles amb una incidència acumulada de 50 a 75 casos per cada 100.000 habitants en 14 dies. Es consideraran zones vermelles aquelles amb entre 75 i 150 casos mentre que seran zones vermell fosc, de màxim riscos, les que registrin més de 150 casos. Tenint en compte els barems, als ciutadans procedents de zones verdes –aquelles amb menys de 25 casos per cada 100.000 habitants– no se’ls aplicarà cap restricció. Per als que vinguin de zones taronges els Estats membres podran exigir-los un test negatiu abans de sortir i test i quarantena en el cas de les zones vermelles. Per a les zones vermell fosc la recomanació és descoratjar els viatges no essencials, a més dels tests i les quarantenes.

Com en el certificat digital, Brussel·les també recomana als Vint-i-set mantenir l’opció d’aplicar un «fre d’emergència», que els permeti reintroduir restriccions a les persones vacunades en cas que la situació epidemiològica es deteriori ràpidament o hi hagi una prevalença elevada de variants preocupants o d’interès.