Putin i Lukaixenko mantenen la seva primera reunió després de la desviació del vol de Ryanair

Putin i Lukaixenko mantenen la seva primera reunió després de la desviació del vol de Ryanair

EFE / KREMLIN

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Primer cara a cara entre els presidents de Rússia, Vladímir Putin, i Bielorússia, Aleksándr Lukaixenko, després de la polèmica desviació d’un avió en ple vol per part de les autoritats bielorusses diumenge passat per detenir unopositor polític. Tots dos mandataris s’entrevistaran durant la tarda al balneari de Sotxi, a la vora del mar Negre, on tractaran, a més del polèmic incident aeri, qüestions referides a la integració econòmica i política dels dos estats. La contínua celebració d’aquestes trobades bilaterals s’interpreta com un suport sense fissures del màxim mandatari rus al seu aliat bielorús malgrat la pluja de condemnes i sancions internacionals.

Segons ha informat el portaveu presidencial rus, Dmitri Peskov, Putin sol·licitarà explicacions al seu homòleg bielorús sobre el succeït durant el cap de setmana. A més, l’alt funcionari va donar a entendre que el líder del Kremlin s’interessarà per la situació de Sofía Sapega, ciutadana russa i no es descarta que aquest reclami al seu homòleg de Minsk la tornada al seu país d’origen. Els pares de la jove han demanat públicament a Putin que intercedeixi davant les autoritats bielorusses.

El paper de Rússia

Notícies relacionades

El paper de Rússia en la crisi provocada per la desviació del vol de Ryanair no està clar. Se sap que alguns passatgers a bord van desembarcar a Minsk i no van continuar el viatge a Vílnius quan, després de set hores, es va permetre a l’aparell reprendre el viatge fins a la capital de Lituània. El president de l’aerolínia irlandesa, Michael O’Leary, ha expressat el seu convenciment que a bord de l’aparell viatjaven agents del KGB bielorús, la intel·ligència del règim de Lukaixenko, i alguns mitjans fins i tot han especulat que en l’operació haguessin participat agents dels serveis secrets russos.

Al marge de la crisi en l’aviació, els ulls estaran posats en els passos eventuals que tots dos poguessin fer en la direcció d’una major integració dels dos estats. Les reunions entre els dos presidents se succeeixen amb regularitat des de l’estiu passat, després de l’onada de protestes de l’oposició després dels comicis presidencials de l’agost, que qualifica com a «fraudulents», i normalment transcorren sense rodes de premsa ni anuncis detallats sobre el discutit.