Suport a Lukaixenko

Rússia rebutja vols de la UE que eviten l’espai aeri bielorús

  • Moscou es nega a aprovar els nous plans de vol d’avions de companyies que segueixen la recomanació europea de no sobrevolar Bielorússia

  • Una investigació internacional revela que l’‘e-mail’ amb l’amenaça de bomba va arribar a l’aeroport de Minsk mitja hora després que es decidís desviar el boeing de Ryanair

zentauroepp54929749 sochi  russian federation   14 09 2020   a handout still ima200914191118

zentauroepp54929749 sochi russian federation 14 09 2020 a handout still ima200914191118 / KREMLIN HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Rússia sembla decidida a mantenir, contra vent i marea, el suport al seu aliat bielorús, objecte de sancions per part de la Unió Europea a causa de la desviació d’un avió de passatgers diumenge passat amb l’objectiu de detenir un prominent opositor polític. Les autoritats russes han rebutjat els nous plans de vol d’aparells amb destinació a la Federació Russa que pertanyen a companyies aèries que havien decidit seguir la recomanació de la UE d’esquivar l’espai aeri del veí país, la qual cosa força la cancel·lació de diversos trajectes entre capitals europees i Moscou.

«La modificació del trajecte ha de ser aprovada per les autoritats; les autoritats russes no han donat aquest permís; com a resultat, Austrian Airlines ha hagut d’anul·lar el seu vol Viena–Moscou», diu un comunicat emès per l’aerolínia austríaca de bandera. Una cosa similar ha passat amb vols programats de la companyia Air France entre París i la capital russa. De fet, per viatjar des d’Europa Occidental a Rússia i a l’Extrem Orient asiàtic, l’espai aeri de Bielorússia era gairebé un trànsit obligat per a molts avions, en especial en els últims anys, després que sobrevolar Ucraïna també es percebés com a perillós a causa de la demolició d’un avió de passatgers malaisi sobre la regió de Donbass.

Trastorns en els viatges amb avió

Notícies relacionades

La nova situació creada pel greu incident aeri de fa uns dies ja està generant nombrosos trastorns i problemes al transport aeri en aquesta part del món. Les sancions europees també inclouen el tancament de l’espai aeri de la UE als aparells que s’enlairin de territori bielorús, i dimecres passat un vol entre Minsk i Barcelona va haver de fer moltes voltes abans de tornar a l’aeroport d’origen perquè Polònia no li va concedir permís de sobrevol. La sinuosa trajectòria que va realitzar el Boeing 737 de Belavia, la companyia aèria de bandera de Bielorússia, tal com va sortir dibuixada als mapes de trànsit aeri, ha generat nombrosos mems.

A mesura que passen els dies, van sortint a la llum noves revelacions respecte al vol avortat de Ryanair Atenas-Vilnius en què viatjava el periodista bielorús Roman Protassévitxi la seva nòvia Sofia Sapega, dades noves que contradiuen per complet la versió oficial oferta per les autoritats de Minsk, incloent-hi el seu president, Aleksandr Lukaixenko, que sosté que va decidir la desviació de l’avió després de rebre una alerta de bomba. Segons una investigació conjunta realitzada per The Daily Beast, Der Spieguel i el portal ‘online’ Dossier l’‘e-mail’ d’alerta de bomba, amb la suposada rúbrica del moviment armat palestí Hamàs, es va rebre a l’aeroport de Minsk mitja hora després que s’hagués ordenat al pilot de Ryanair canviar de ruta i aterrar a l’aeroport de Minsk.